Origo
| 2022. 01. 04. – 14:00 | Indonézia |
Indonézia januárra betiltotta a szénexportot, mivel a kormány aggódik, hogy energiahiány alakulhat ki az országban. Fotó: Internet

Hirdetés

Indonézia januárra betiltotta a szénexportot, mivel a kormány aggódik, hogy energiahiány alakulhat ki az országban. A lépés azonban súlyosan érintheti az ázsiai importőröket, beleértve Kínát is.

Indonézia betiltotta januárra a szénexportot, mivel az ország kormánya aggódik amiatt, hogy a hazai erőművek szokásosnál gyengébb kibocsátása villamosenergia-hiányt okozhat az országban – írja a Mining.com az indonéz energiaminisztérium szombati közlése alapján, idézi az Origo.

A döntés azonban súlyosan érintheti a térségbeli importőr országokat, különösen,

hogy Indonézia a termikus szén legnagyobb exportőre az egész világom - 2020-ban a kivitel nagyjából 400 milió tonna volt. 

Az ország legnagyobb vásárlói között van Kína, India, Japán, valamint Dél-Korea is. Ezek az államok vették meg tavaly a teljes indonéz szénexport 73 százalékát.

A mostani döntés hátteréhez tartozik, hogy Indonéziában működik az úgynevezett belföldi piaci kötelezettségek politikája. Ez azt jelent, hogy a szénkitermelőknek az éves kibocsátásuk 25 százalékát az állami közszolgáltatónak kell leszállítaniuk, maximum 70 dolláros tonnánkénti áron, vagyis jóval a jelenlegi piaci ár alatt.

Az energiaminisztérium közlése szerint a tiltás átmeneti és szükséges, mivel a stratégiai lépés nélkül széleskörű áramhiány alakulhatna ki az országban. A szénerőművek kínálati zavarai miatt ugyanis szénkészlet-hiány állt elő, vagyis az export leálítása nélkül az is előfordulhatna, hogy a termelők nem képesek leszállítani a megrendelt exportmennyiséget, mi további piaci zavarokat okozhatna – közölte a minisztérium.

A kormány lépése egyébként nem példátlan. Tavaly augusztusban Indonézia szintén felfüggesztette 34 szénbánya-vállalat exportját, közölve,

hogy a cégek nem tudták teljesíteni a január és július közti hazai piaci kötelezettségeket.

Indonézia a világ élvonalában van az üvegházhatású gázokat kibocsátó országok körében, és az ország energiaforrásainak nagyjából 60 százalékát a szén adja.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.