HáziPatika.com

| 2022. 01. 04. – 16:05 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Szinte minden nő tudja, hogy a tökéletes méretű és tartású melltartót megtalálni igencsak embert próbáló feladat, még a széles kínálat ellenére is. Nem véletlen, hogy nagyon sokan nem a számukra megfelelő fazont vagy méretet hordják. Pedig érdemes rászánni az időt és az energiát a legjobban tartó és illeszkedő darabok felkutatására, mert a nem megfelelő méretű melltartó hordása nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémákat is okozhat.

Több tanulmány is szól arról, hogy milyen egészségügyi kockázatai vannak a nem megfelelő melltartó hordásának. A leggyakoribbak a hátfájás, a nyakfájás és a mellfájdalom. Egy nem mérethelyes alsónemű felesleges terhelést ró a gerincre és a vállakra, és nem ad a kebleknek megfelelő tartást, ami miatt romolhat a tartásunk, és a felsőtest legkülönfélébb pontjain kezdhetünk fájdalmat érezni - írja a témával foglalkozó cikkében a Brightside.

Ha túl kicsi a melltartónk, az ronthatja a keringésünket, amitől fejfájás is kialakulhat: a mellek súlya miatt megnyúlhatnak a melltartó pántjai, ettől pedig extra nyomás helyeződik a vállakra, és megfájdul a nyak és a fej. Meglepő, de ilyen esetekben a megfelelő méretű melltartóra váltás már önmagában elég lehet a fejfájás kezelésére - írja a Házipatika.com.

Az sem jó, ha túl nagy

Hosszú távon a nem megfelelő tartást biztosító melltartó hordása a vállakat is deformálhatja, mivel ilyenkor a pántok belevágnak a váll bőrébe, és túlságosan nagy nyomás helyeződik a vállak szövetállományára. Ugyanakkor az sem jobb, ha melltartónk túlságosan nagy, mert sokszor ezek sem biztosítanak megfelelő tartást, és károsíthatják a mellek bőrét. Kutatások szerint a mellek megereszkedéséért nagyban felelős a bőr megnyúlása a mellek felső részén, amit a túl nagy melltartó is okozhat (ráadásul a mellek méretétől függetlenül).

A szakértők azt javasolják, hogy melltartóvásárláskor többféle méretet és fazont is próbáljunk fel, és a pontos méretünk megállapításához kérjük ki az eladó segítségét. Emellett érdemes tisztában lenni azzal is, hogy sok nőnek közvetlenül a menzesz előtt/alatt akár egy kosárméretet is nőhetnek a mellei, így érdemes lehet erre az esetre más méretet vásárolni. Emellett természetesen a várandósság és a szoptatás alatt is megváltozik a nők mellmérete.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.