Karpat.in.ua
| 2022. 01. 05. – 18:00 | Európai Unió |
Az Európai Unió határozottan fog fellépni, ha Oroszország újabb agressziós cselekményeket hajt végre Ukrajna ellen – jelentette ki Josep Borrell. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Európai Unió határozottan fog fellépni, ha Oroszország újabb agressziós cselekményeket hajt végre Ukrajna ellen – jelentette ki Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a PAP lengyel hírügynökségnek kedden, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint Borrell azt mondta,

„az EU határozottan fog fellépni, ha Oroszország újabb agressziós cselekményeket hajt végre Ukrajna ellen.

A jelenlegi helyzet nemcsak Ukrajna, hanem a régió egészének stabilitását és biztonságát fenyegeti, és ezt nem lehet megvitatni, ha tárgyalóasztalnál nem lesz ott minden érdekelt fél.”

Az uniós diplomácia vezetője ragaszkodik Európa részvételéhez az Oroszország által követelt „biztonsági garanciákról” szóló tárgyalásokon.

A főképviselő úgy vélte: „Az EU nem lehet semleges megfigyelő ezeken a tárgyalásokon, ha Oroszország valóban meg akarja vitatni az európai biztonsági rendszert. Éppen ebből a célból építünk közös kül- és biztonságpolitikát, valamint közös biztonság- és védelempolitikát építünk éppen ezért.”

Hangsúlyozta, hogy az EU „rendszeres kapcsolatot tart fenn az ukrán kollégákkal”, és 2022-ben az első külföldi útjának a célja,

hogy az EU ukrán partnereivel beszéljen az aggályaikról, és arról, hogy mit lehet tenni ezek megoldása érdekében.

„Azt is szeretném kiemelni, hogy Ukrajnának, mint a világ bármely más országának, joga van arra, hogy szabadon választhassa meg a politikai és biztonsági szövetségeit vagy partnerségeit” – mutatott rá. „Ukrajna nélkül senki sem fog döntést hozni Ukrajnával kapcsolatos kérdésekben” – összegezte Josep Borrell.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy jövő héten összeül a NATO-Oroszország Tanács. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár összehívta a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű rendkívüli ülését, a tanácskozást január 12-én tartják Brüsszelben. 

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.