Origo
| 2022. 01. 05. – 11:00 |
Egy friss Reuters/Ipsos közvélemény-kutatás szerint Donald Trump egy republikánus előválasztása esetén magabiztosan kerülne ki győztesként. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy friss Reuters/Ipsos közvélemény-kutatás szerint Donald Trump egy republikánus előválasztása esetén magabiztosan kerülne ki győztesként. Az egykori republikánus elnök csaknem 43 százalékkal előzi meg a kutatásban utána következő Ron Desantis republikánus floridai kormányzót.

Trump hivatalosan még nem jelentette be az indulási szándékát, azonban már számos alkalommal tett erre utalást. A 2022 novemberében esedékes időközi választás előtt egyre biztosabbnak tűnik a volt elnök újrázása a Fehér Ház megszerzéséért. Donald Trump a hivatalos bejelentést valószínűsíthetően az időközi választás utánra fogja időzíteni - írja az Origo.

Az utóbbi hónapok felmérései szerint 2024-ben Trump legyőzné a rendkívül népszerűtlen Bident az elnökválasztáson.

Donald Trump abszolút győztes lenne egy elméletben tartott republikánus előválasztás esetén - derül ki egy Reuters/Ipsos által készített friss közvéleménykutatás alapján - írja a Breitbart.

A felmérést 2021. december 13-17. között készítették 1,7 százalékos hibahatárral. A közvélemény-kutatók a következő kérdést tették fel a republikánus szavazóknak: Ha a 2024-es elnökválasztásra gondol, kit támogatna a republikánusok elnökjelöltjeként?" 

A megkérdezett republikánus szavazók döntő többsége, 54%-uk támogatná az egykori elnököt szavazatával az előválasztáson. 

Trump után a soron következő esélyes Ron Desantis floridai republikánus kormányzó, mindössze 11 százalékkal, 43 ponttal lemaradva a volt elnöktől. A további potenciális elnökaspiránsok között van Mike Pence, Trump egykori alelnöke 8 százalékkal, Nikki Haley, az Egyesült Államok volt ENSZ nagykövete 4 százalékkal és Ted Cruz texasi szenátor 3 százalékkal. A többi republikánus politikus a felmérés adatai alapján két százalék vagy annál kevesebb támogatottsággal rendelkezik.

A megkérdezett emberek 14 százaléka még nem tudja azt, hogy kit támogatna elnökjelöltként.

Az egykori republikánus elnök még hivatalosan nem jelentette be az indulási szándékát, azonban számos alkalommal tett erre utalást amikor azt mondta, hogy gondolkodik az indulásán. Novemberben a Fox Newsnak adott interjújában Trump azt mondta, hogy úgy gondolja, hogy sok ember örülni fog a döntésnek, noha megvárja a 2022 novemberében esedékes időközi kongresszusi választások eredményét.

Mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy akkor jelenti be az indulását, de az emberek várnak egy döntésre. Azok a republikánus törvényhozók, akik indulni szeretnének a 2024-es elnökválasztáson Trump döntésétől teszik függővé az indulási szándékukat az egykori elnök szavai szerint: "várják ezt a döntést, mert nem fognak indulni, ha én indulok". 

Joe Bidennek drámaian alacsony a népszerűsége, hónapok óta az összes felmérés szerint Trump nyerné a 2024-es elnökválasztást. Voltaképpen a kudarcos afganisztáni kivonulás, a radikális baloldali kultúrharc, a rekordmagas infláció, az elhibázott gazdasági intézkedések, a sorozatos botrányok és a déli határvidéket sújtó soha nem látott migrációs válság teljesen rányomta a bélyegét a baloldali Biden elnökségére.

Egy Harvard CAPS/Harris által készített szeptemberi felmérés szerint a regisztrált amerikai szavazók körében 48 százaléka nyilatkozta azt, hogy pozitívan vélekedik Donald Trump egykori republikánus elnökről, míg Biden esetében ez 46 százalék volt. Októberre már csak mindössze 

38 százalékra csökkent Joe Biden amerikai elnök támogatottsága, a válsztók többsége (53 százaléka) egyenesen elégedettlen volt a felmérés szerint a demokrata elnök munkájával. 

Egy másik októberi Rassmussen Reports által készített kutatás szerint a „valószínű szavazók" 51 százaléka támogatja Donald Trumpot, míg a jelenlegi elnököt már csak 41 százalék.

Ez után nem sokkal megdöbbentő eredményt adott közre október végén az ismert Gallup amerikai elemző és tanácsadó cég. A közreadott adatok alapján elmondható, hogy pártállástól függetlenül az amerikaiak 68 százaléka szerint rossz irányba tart az Egyesült Államok gazdasági helyzete. 

Az amerikaiak többségét aggasztja az ország gazdasági helyzete, az emberek egyre gyakrabban jelölik meg a gazdasági kérdéseket, mint az Egyesült Államok előtt álló legfontosabb kihívást. Novemberben a The Washington Post amerikai napilap és az ABC News amerikai tévécsatorna közös közvélemény-kutatása alapján elmondható, hogy ekkor már olyan drámai a helyzet, hogy a republikánusok 12 százalékponttal felülmúlták volna a demokrátákat, ha 2021 novemberében tartották volna a félidős kongresszusi választást. 

A felmérés rámutatott arra is, hogy a regisztrált szavazók pesszimistán ítélik meg a gazdasági helyzetet.

70 százalékuk negatívan értékeli a gazdaságot, közülük 38 százalék mondta azt, hogy kifejezetten "rossz" állapotban van az Egyesült Államok gazdasága.

A főváros mellett fekvő demokrata fellegvárnak számító Virginia állam elhódítása a demokratákról mindenképp jelzésértékű, hiszen Glenn Youngkin kormányzóvá választása egyfajta népszavazás volt Joe Biden eddigi elnökségéről. 

A  választópolgárok egyértelműen kinyílvánították a véleményüket a kritikai fajelméletről, a radikális demokrata kultúrharcról, Biden LMBTQ-politikájáról és a kudarcos gazdasági helyzetről egyaránt. 

A jelenlegi elnöknek láthatóan egészségügyi problémái vannak, amelyet a demokraták minden lehetséges eszközzel rejtegetni próbálnak a nyilvánosság elől. Számos alkalommal tanúbizonyságot tett arról Biden, hogy nem rendelkezik az ország irányításához szükséges kognitív képességekkel (gondoljunk csak az afganisztáni kivonulásra). 

Biden botrányos megnyilvánulásai miatt egyre több ember teszi fel a kédést, hogy ki is irányítja egyáltalán az országot? 

Az Egyesült Államok politikai élete rengeteg izgalmat tartogat a soron következő időszakban. A jelenlegi tendenciák mellett valószínűsíthető a republikánusok földcsuszamlásszerű győzelme a 2022-es időközi választáson, míg indulása esetén 2024-ben Donald Trump győzelme számára kedvezőbb az amerikai közhangulat.

Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.