MTI

Megosztás

Kazahsztánban átmenetileg, 180 napra központilag szabályozzák a benzin, a gázolaj és az autógáz (LPG) árát – közölte csütörtökön a köztársasági kormány sajtószolgálata.

A közlemény szerint 180 napos árplafont állapítottak meg a kazahsztáni benzinkutaknál a járművek tankolására szolgáló LPG esetében, az LPG literenkénti ára 50-75 tenge (40 tenge=10 amerikai cent) között változik majd régiónként - írja az MTI.

Kazahsztánban a járműpark egy jelentős része LPG üzemű.

Az AI-80 osztályú benzinfajta esetében literenként 89 tenge, az AI-92 és AI-93 osztályú benzinnél 182 tenge, az AI-95 osztálynál pedig 215 tenge literenkénti maximális árat állapítottak meg.

A gázolaj kiskereskedelmi maximális árait szintén régiónként határozzák meg: 230 tenge és 260 tenge között literenként.

Kazahsztánban az év elején a kormány felszabadította az árkontroll alól az LPG árát, ami azonnal csaknem a duplájára, 120 tengére (30 cent) ugrott literenként, ami országos tiltakozó megmozdulásokhoz vezetett.

A kazahsztáni tiltakozások Zsanaozenben kezdődtek vasárnap, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját,

és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára.

A zavargások átterjedtek az ország több városára, köztük Almatira és vidéki településekre is. Kazahsztánban az autók egy jelentős része LPG-vel működik.

Forrás

MTI