HáziPatika.com

| 2022. 01. 07. – 10:06 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Ha azt érezzük, hogy erőtlenek és kábák vagyunk, alig bírunk ébren maradni, és szinte folyamatosan döntjük magunkba a kávét, hogy túléljük a napot, akkor érdemes lehet megismerkedni néhány olyan módszerrel, amellyel természetes módon növelhetjük meg energiaszintünket.

Új év, új célok, friss lendület: a Healthline összefoglalta azokat a mindenki által elérhető és viszonylag egyszerű megoldásokat, amelyek egész évben energiával tölthetnek fel bennünket - írja a Házipatika.com.

Az alvást semmi nem pótolhatja

Senki nem fog meglepődni azon, hogy az energiaszint növelésére a rendszeres, elegendő mennyiségű és pihentetőalvása leghatékonyabb módszer. Ha úgy érezzük, hogy extra mennyiségű alvásra van szükségünk, próbáljunk a szokásosnál kicsit korábban lefeküdni, illetve lefekvés előtt 30-60 perccel már mindenképpen kerüljük az erős fényhatásokat, illetve a képernyő használatot (mobil, tablet, laptop, TV).

A krónikus fáradtság oka gyakran az extra stressz. Ha nem tudunk többet pihenni, már az nagyon sokat dobhat az energiaszintünkön, ha valamilyen stresszoldó tevékenységet építünk be a mindennapjainkba. Lehet ez séta, jóga, meditáció, tánc, vagy valamilyen, kifejezetten szorongásoldó hatású légzéstechnika gyakorlása.

Elsőre talán furcsán hangzik, de akkor is több lesz az energiánk, ha sok mozgást, fizikai aktivitást építünk be a hétköznapjainkba. Ha hat héten át heti három alkalommal rendszeresen végzünk valamilyen alacsony vagy közepes intenzitású testmozgást legalább 30 percen át, az csökkenti az érzelmi kimerültséget, az általános fáradtságérzetet, javítja az alvás minőségét, a kognitív funkciókat és a munkaképességet.

Mondjunk búcsút a káros szokásoknak

A dohányosok energiaszintjén sokat dobhat, ha leteszik a cigarettát (nem beszélve az általános egészségi állapotukról és a várható élettartamukról). Mivel a cigarettázás csökkenti a tüdőkapacitást, fáradékonyabbá tesz, a leszokás ezen is segíthet.

Érdemes az elfogyasztott alkohol mennyiségét is limitálni. Az alkoholos italoktól eleinte ugyan nyugodtabbnak, ellazultabbnak érezhetjük magunkat, de rontják az alvás minőségét, a másnaposság kellemetlen tüneteiről már nem is beszélve. Különösen a rendszeresen alkoholt fogyasztók tapasztalhatnak látványos ugrást az energiaszintjükben, ha leteszik a poharat.

Természetesen a táplálkozásra is érdemes figyelmet fordítani. A tápanyagokban gazdag, egészséges ételek: a sovány húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék megfelelő mennyiségű vitaminnal, nyomelemmel és ásványi anyaggal látják el a szervezetet, ami így optimális módon tud működni, és az energiaháztartása is megfelelő lesz. Érdemes kerülni a finomított cukrot, a cukros ételeket, a fehér lisztet, mivel ezek komoly vércukorszint-ingadozást okozhatnak, ami hirtelen fellépő erős fáradtságérzettel és alacsony energiaszinttel párosulhat.

Emellett kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékbevitelre is, mivel a dehidratáció, azaz folyadékhiány hatással van az agyi funkciókra, a hangulatunkra, és természetesen az energiaszintünkre is. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy nem kell megvárni, míg megszomjazunk, mivel a szomjúságérzet már az enyhe dehidratáció tünete.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.