Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 08. – 16:06 | Kárpátalja |
A Nevetlenfaluban élő Sztojka Ágnes és férje, Gábor gondoltak egy merészet, és öt évvel ezelőtt saját vállalkozásba kezdtek.

Hirdetés

Egy családi vállalkozás történetének megismerése mindig örömmel tölt el. Egyik jó példája ez annak, hogy közösségünkben is van élet, van megmaradás, tenni akarás. Magyarságunk még a nehezebb időkben is kész bizonyítani, hogy kitartással bármit elérhet.

A Nevetlenfaluban élő Sztojka Ágnes és férje, Gábor gondoltak egy merészet, és öt évvel ezelőtt saját vállalkozásba kezdtek. Az egyszerűen, de stílusosan Sztojkáék boltjának elnevezett üzletben a gyerekjátékoktól kezdve a ruhaneműkön át egészen a különböző dekorációkig vagy használati cikkekig minden megtalálható, amire egy családnak szüksége lehet. Ma a páros női tagjával beszélgettünk kezdetekről, kihívásoktól.

– Milyen ötletből indították vállalkozásukat?

– Tiszaújhelyen születtem, férjem nevetlenfalui születésű, jelenleg is ott élünk. Középiskolai tanulmányaim után felvételiztem a Munkácsi Állami Egyetemre, alsós tanítói szakra. Diplomám megszerzését követően a Nagyszőlősi 3. számú Perényi Zsigmond Középiskolában dolgoztam. Nagyon szerettem a munkámat, kicsikkel foglalkozni igazán jó dolog. Időközben megszületett első gyermekünk, így felhagytam a tanítással. Szerettünk volna valami közös vállalkozásba fogni a férjemmel, de nem igazán tudtuk, hogy mi is lenne célszerű. Férjem szülei élelmiszerboltot üzemeltetnek itthon, ezért úgy döntöttünk, hogy elkezdünk ott játékokat árusítani. Majd bővítettük a kínálatot gyerekruházattal, pulóvereket, nadrágokat is kínáltunk. Időközben felismertük, hogy igény van a felnőtt ruházatra is, így azt is próbáltuk kielégíteni. Büszkeséggel tölt el, hogy mára egy jól működő vállalkozást tudunk üzemeltetni.

– Hogyan emlékszik a kezdetekre?

– Minden kezdet nehéz, ezt jól tudják azok, akik valami újba vágnak bele. Az indulásnál mi is tanácstalanok voltunk. Nem tudtuk még, hogy pontosan mit is készletezzünk. Hogy milyen típusú, méretű, fazonú darabok legyenek, esetleg olcsóbbak vagy drágábbak? Mi az, ami minőségben és árban is megfelelő? Azonban szép lassan sikerült kialakítanunk a saját stílusunkat a vevőink visszajelzései alapján. Ez sokat segített a további fejlesztésekkor is.

– Mit kínálnak a vásárlóiknak?

– Boltunkban gyermekruhák – kislány és kisfiú –, illetve felnőtt női- és férfiruhák széles választékban kaphatók. A teljesség igénye nélkül ilyenek az elegáns blúzok, nadrágok, vagy épp a fürdőköntösök, pizsamák. Emellett sapkák, sálak, cipők közül is válogathatnak. De a gyerekjátékok, szülinapi dekorációk éppúgy megtalálhatóak kínálatunkban. Vásárlóink közösségi oldalunkon is nézelődhetnek, de személyesen is betérhetnek hozzánk. Nagy öröm számunkra, hogy ma már nemcsak Nevetlenfaluban, de Tiszaújhelyen is jelen vagyunk – nemrég nyitottuk ott új üzletünket, ahol szintén csodás dolgok várják a vásárlókat.

– A világjárvány azonban nehéz napokat is hozott…

– Sajnos a koronavírus mindenkire rossz hatással volt. Az emberéletek mellett az egyik legfontosabbat, a közösségi életet vette el tőlünk. A karantén-intézkedések miatt nem mentünk sehová, be voltunk zárva otthonainkba. Ennek hatására pedig a vásárlási kedv is megcsappant, mi sem mentünk új áruért, hisz a régebbit sem tudtuk értékesíteni. Pedig, úgy gondolom, jót tesz az embereknek a vásárlás – amikor valami szép dolgot veszel magadnak, a kedved is jobb lesz.

– Meséljen a családjáról.

– Férjemmel két gyermeket nevelünk nagy szeretetben – Márk ötéves, míg Olívia kettő. Ők töltik ki mindennapjainkat, mellettük sohasem unatkozunk. Ha időnk engedi, közös kirándulásokat, nagy sétákat szervezünk. A természet szépsége a nehéz munkanapok után feltölt energiával, emellett a gyerekek is nagyon élvezik ezeket a túrákat.

– További tervek…

– Mindenképp szeretnénk folytatni a vállalkozásunk bővítését. Igyekszünk minél több ruhaneműt, használati cikket beszerezni, hogy vásárlóink egy helyen megtaláljanak mindent, amire csak szükségük van. Soha nem volt tervben, hogy külföl-dön próbáljunk szerencsét, itt szeretünk élni, itt kell boldogulnunk. Reméljük, a továbbiakban is sikerülni fog.

– Úgy legyen!

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 1. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.

Hirdetés