Kárpátinfo hetilap


| 2022. 01. 08. – 07:07 | Kárpátalja |
A Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, a KMKSZ és a RIT által alapított díjat két személy – kiváló alkotó és egy művészeteket támogató mecénás – vehette át.

Hirdetés

Immáron hagyomány, hogy a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) az év vége közeledtével Téli tárlatot szervez Ungváron. A mostani kiállítás megnyitójára december 22-én került sor a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban. Itt adták át immáron hetedik alkalommal a Révész Imre-díjakat is.

A Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, a KMKSZ és a RIT által alapított díjat két személy – kiváló alkotó és egy művészeteket támogató mecénás – vehette át.

A díjazottak: Soltész István festőművész, építész, aki 2016-tól a RIT tiszteletbeli tagja, és Olena Prihogyko, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum kiállítási osztályának vezetője, kurátora, aki a RIT alapítása óta aktívan részt vesz a rendezvényein és segíti annak szakmai működését. A díjakat – melyeknek részét képezi egy Erfán Ferenc festőművész tervei alapján készült bronzérem, egy oklevél és egyszeri, jelképes pénzjutalom – Bacskai József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, Barta József, a KMKSZ alelnöke és Kulin Ágnes, a RIT elnöke adta át.

Köszöntőjében Bacskai József főkonzul kiemelte, hogy egy kiállítás megnyitása és kárpátaljai magyar művészek teljesítményének értékelése, díjazása mindig szép és nemes feladat, nagy megtiszteltetés. Minden ilyen esemény fontos üzenetet hordoz magában arról, hogy nem hiábavaló a magyar kultúra, a hagyományok ápolásáért vívott küzdelem, mondta.

A diplomata abbéli reményének is hangot adott, hogy „2022-ben újabb lendületet adunk országaink együttműködésének, s az ukrán–magyar kapcsolatok kedvező irányba mozdulnak el. Hiszem, hogy az egymás érveire nyitott, józan párbeszéddel és közös akarattal sikerül megoldani a két ország közötti vitás kérdéseket, és ezzel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a Kárpátalján élő ukrán és magyar közösségek egymást támogatva fejlődhessenek, gyarapodhassanak” – hangsúlyozta Bacskai József, és megjegyezte, hogy a RIT több mint 30 éves tevékenysége, a kárpátaljai kulturális életben betöltött szerepe is hozzájárul a sikeres magyar–ukrán baráti együttműködés létrejöttéhez.

Idén a RIT harmadik alkalommal hirdetett ösztöndíjpályázatot olyan kárpátaljai és kárpátaljai származású fiatal magyar képző- és iparművészek számára, akik októberig nem töltötték be 30. életévüket. 2021-ben a nyertes Mocsár Sándor. A fiatal festőművész bemutatása után Kulin Ágnes és a tavalyi ösztöndíjas, Kutasi Csaba nyújtotta át neki az oklevelet és az ajándékcsomagot.

A díjátadót követően Kulin Ágnes megtartotta éves beszámolóját. Szólt a koronavírus-járvány okozta nehézségekről, az idei tárlatokról és találkozókról, ismertette az év folyamán megvalósított új kezdeményezéseket. Az elnök köszönetet mondott a magyarországi és kárpátaljai szervezeteknek, intézményeknek az állandó támogatásért.

A Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban december 22-től egy hónapon át tekinthető meg a Téli tárlat.

-kósa-

Hirdetés

  • A Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, a KMKSZ és a RIT által alapított díjat két személy – kiváló alkotó és egy művészeteket támogató mecénás – vehette át.

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 1. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.