HáziPatika.com

| 2022. 01. 09. – 14:06 | Világ |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Jó esetben a náthát néhány nap alatt legyőzi szervezetünk, előfordulhat azonban, hogy komolyabb betegség kíséri. Milyen veszélyeket hordozhat egy ártatlannak tűnő megfázás?

Mik a megfázás szövődményei?

Az emberek nagy része nem fordít komolyabb figyelmet az olyan gyakori, és viszonylag egyszerű lefolyású betegségre, mint a nátha. A köznyelvben megfázásnak is hívják, holott nem a hideg okozza, hanem valamilyen vírusfertőzés (leggyakrabban rhinovírus) miatt alakul ki. Egy egészséges szervezet néhány nap alatt képes megbirkózni a betegséggel, előfordulhat azonban, hogy valamilyen bakteriális fertőzés kíséri a megfázást. Milyen veszélyekkel járnak ezek a szövődmények, és hogyan kezelhetjük őket? - írja a Házipatika.com.

Halláskárosodást is okozhat a kezeletlen megfázás

A nátha következtében az orrüregben felgyülemlik a váladék, ami kedvező környezetet jelent a baktériumok számára. Hogyha ezek a baktériumok megvetik a lábukat és elszaporodnak, egy egyszerű náthából arcüreg-, homloküreg-, rostasejt- és köbölgyulladás, középfülgyulladás, mandulagyulladás és torokgyulladás is kialakulhat. 

Az orrban felgyülemlett váladék visszacsoroghat a mandulákra és a gégefőre, a benne lévő baktériumok pedig fertőzést okozhatnak. A mandulagyulladást fájdalmas nyelés, "gombócérzet" jelzi a torokban, ami sokszor köhögéssel társul. Nagyrészt a 3 és 10 év közötti gyerekeknél jelentkezik, míg a torokgyulladás főként az 5-18 éves korosztálynál fordul elő.

Középfülgyulladás alatt a fül dobüregének savós vagy gennyes gyulladását értjük, amely leginkább a csecsemőket és kisgyermekeket érinti (mivel náluk a fülkürt még rövidebb, így könnyebben eljuthatnak a dobüreghez a kórokozók), de mivel igen gyakori betegség, szinte bármelyik életkorban kialakulhat. Ez nem csak fájdalmas, de veszélyes is, egyes fajtái ugyanis kezeletlenül halláskárosodáshoz vezethetnek.

Az arcüreggyulladás egyik leggyakoribb tünete a tompa, erőteljes fejfájás és az érintett terület kipirosodása, érzékennyé válása. Fokozódik a fájdalom olyan esetekben, amikor az arcüregekre nehezedő nyomás megváltozik (például lefekvéskor, felkeléskor vagy a fej körkörös irányú mozgatásakor), az orrváladék pedig sárgás-zöldes színűvé válik. A gyógyulás antibiotikumos kezelést igényelhet, ezért mindenképp forduljunk orvoshoz a gyanús tünetekkel!

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.