MTI

| 2022. 02. 01. – 12:00

Joe Biden amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok hamarosan újabb katonákat vezényel kelet-európai NATO-tagállamokba az ukrajnai válság miatt.

Részleteket az amerikai elnök nem közölt, csak annyit mondott helyi idő szerint péntek este a marylandi Andrews légitámaszponton, hogy „nem túl sok” katonáról lenne szó - írja az MTI.

Egyelőre az sem világos, konkrétan mely NATO-tagállamokba küldenék az amerikai katonákat.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket abban az esetben, ha a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai válság miatt.

Donald Trump volt amerikai elnök viszont egy pénteki interjúban arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államoknak részt kellene-e vennie az ukrán-orosz határon kialakult feszültség rendezésében, azt felelte, hogy ez „európai probléma”. Megjegyezte, hogy meglátása szerint Oroszország teljes kontroll alatt tartja Németországot az energiafüggőség miatt. Hozzátette azt is, hogy szerinte Németország „fehér zászlót lengetve” megadta magát Oroszországnak az Északi Áramlat-2 gázvezetékkel, amelynek terve Trump szerint „egy katasztrófa”.

Az Egyesült Államok, a NATO és az ukrán vezetés a napokban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Ukrajna elleni esetleges invázió céljából vonultatott fel közel százezer katonát a közös határ mentén.

Moszkva cáfolja ezt, hangsúlyozva,

hogy saját területén lévő csapaterősítésről van szó, és a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatos biztonsági garanciákat követel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este, külföldi újságírókkal tartott sajtóbeszélgetésén a többi között arról beszélt, hogy nem kell „pánikot kelteni” Ukrajna esetleges megtámadása okán. Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfő pedig – szintén pénteken – telefonon egyeztetve azt hangsúlyozta, hogy enyhíteni kell az Ukrajna körül kialakult feszültséget.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek