Politika | 2022. 02. 01. – 14:00 |
Ukrajna azt kockáztatja, hogy saját magát teszi tönkre a minszki megállapodások szabotálásával – jelentette ki hétfőn New Yorkban Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna azt kockáztatja, hogy saját magát teszi tönkre a minszki megállapodások szabotálásával – jelentette ki hétfőn New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) amerikai kérésre összehívott ülésén Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete.

„Ez a válság kizárólag ukrán belügy, Oroszországnak semmi köze hozzá” –szögezte le Nyebenzja az ukrán helyzetnek szentelt BT-ülésen és hangsúlyozta, hogy a válságot a minszki megállapodások által előírt, a kelet-ukrajnai szakadár területekkel folytatandó közvetlen párbeszéd útján lehet megoldani, írja az MTI.

A tanácskozás előtt Nyebenzja azzal vádolta meg Washingtont, hogy

„hisztériakeltésre” törekszik és „alaptalan vádakkal” akarja „megtéveszteni a nemzetközi közösséget”.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete leszögezte, hogy az ukrán határ közelében felvonultatott több mint százezer orosz katona a „nemzetközi biztonságot” fenyegeti és ez indokolta az ENSZ-ben a nyilvános vitát. Thomas-Greenfield azzal vádolta meg Moszkvát, hogy február elején több mint 30 ezer katonát kíván felvonultatni a szövetséges Fehéroroszországban.

Nyebenzja és Valjancin Ribakou fehérorosz ENSZ-nagykövet a tanácskozáson leszögezte, hogy „közös hadgyakorlatról” van szó, amelyet februárban tartanak.

Nyebenzja azt is megkérdezte, vajon milyen alapon állítja Washington, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel Moszkva az ukrán határ közelében. Emlékeztetett, hogy a 2003. évi iraki invázió előtt Washington azt bizonygatta, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak, amelyeket soha nem találtak meg.

Linda Thomas-Greenfield az ülésen hangsúlyozta, hogy Washington nem akar fegyveres konfrontációt Ukrajna miatt, de kész határozott választ adni a helyzet kiéleződése esetén. Hozzátette: továbbra is az az amerikai álláspont, hogy diplomáciai úton meg lehet oldani a válságot.

Szerhij Kislicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete felszólalásában azt kérte, hogy országát ne félemlítsék meg csapatmozgásokkal. „Az elsődleges cél fegyverszünet elérése a Donyec-medencében” – mondta.

Közölte: Kijev a Moszkvával történő nyílt kapcsolattartást támogatja és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kész találkozni orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Az ENSZ BT-ülés előtt Joe Biden amerikai elnök közleményében ismételten figyelmeztette Moszkvát, hogy

„gyors és komoly következményekkel” számolhat, ha a diplomáciától elfordulva megtámadja Ukrajnát.

A Biztonsági Tanács február 17-i ülésén ismét tárgyal a Donyec-medence pacifikálására hivatott minszki megállapodásokról.

A hétfői tanácskozást megnyitva Rosemary DiCarlo, az ENSZ külpolitikai ügyekben illetékes főtitkár-helyettese úgy ítélte meg, hogy a jelenleg Ukrajna körül kialakult válság diplomáciai megoldásának nincs alternatívája. Nem szabad semmilyen katonai beavatkozásnak megtörténnie – szögezte le.

Kedden Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon tárgyal egymással.
A héten Kijevbe várják Jean-Yves Le Drian francia és Annalena Baerbock német külügyminisztert, valamint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnököt.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Ukrajna nem fogja betartani a minszki megállapodásokat. A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára úgy véli, a minszki megállapodások végrehajtási kísérlete belső zavargásokat válthat ki. 

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.