Életmód | 2022. 02. 01. – 07:52 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Mutatjuk, mi utalhat rá, hogy felgyorsult az agy öregedésének folyamata.

Az öregedés egy természetes folyamat - így van ez agyunk esetében is. Nem kell tehát megijedni, ha az idő múlásával kisebb változásokat észlelünk - például ha kicsit "lelassulunk". Ám ha a következő tünetek jelentkeznek, fogjunk gyanút, hogy agyunk túl gyorsan öregedhet. A thehealthy.com gyűjtéséből válogattunk - írja a Házipatika.com.

Kihagy a memória

A rövidtávú memóriában fellépő gyakori "kihagyások" Alzheimer-kórra is figyelmeztethetnek, ha pedig a hosszú távú memóriával is gondok akadnak, az például vaszkuláris demenciát is jelezhet.

Nem találjuk a szavakat

Agyunk gyors öregedésére hívhatja fel a figyelmet az is, ha beszéd közben nem jutnak eszünkbe a megfelelő szavak. Gyakori, hogy olyan hétköznapi tárgyak nevei sem ugranak be, mint a kenyérpirító vagy a kormánykerék.

Rossz sofőrök vagyunk

Érdemes gyanút fogni akkor is, ha barátaink, családtagjaink szerint az utóbbi időben rosszabbul vezetünk. Ilyenkor bizonyos szembetegségek is állhatnak a háttérben, de memóriagondok vagy nehezebb döntéshozatal is vezethetnek a képességeink romlásához.

Hogyan lassíthatjuk le agyunk öregedését?

Igyekezzünk egészségesebben étkezni, fogyasszunk tehát kevesebb zsírt és szénhidrátot, valamint több gyümölcsöt és zöldséget. Emellett mozogjunk rendszeresen, próbáljunk minden éjjel 7-8 órát aludni, csökkentsük a stresszt, és fokozzuk a szellemi aktivitásunkat. A recept egyszerűnek tűnik, de nap mint nap következetesen tenni kell azért, hogy agyunkat minél tovább fiatalon tudjuk tartani.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.