Politika | 2022. 02. 01. – 15:00 |
Orosz harci repülőgép sértette meg Észtország légterét az Ukrajna körül kialakult feszültségek közepette. Fotó: Internet

Hirdetés

Orosz harci repülőgép sértette meg Észtország légterét az Ukrajna körül kialakult feszültségek közepette - közölte hétfőn a balti ország hadserege. Az észt hatóságok szerint az idén ez volt az első orosz légtérsértés, míg tavaly összesen öt ilyen incidens történt.

A Szu-27-es típusú gép a tájékoztatás szerint szombaton engedély nélkül hatolt be az EU- és NATO-tagállam légterébe. A tallinni külügyminisztérium válaszul bekérette az orosz nagykövetség ügyvivőjét - írja az MTI.

Az észt hatóságok szerint az idén ez volt az első orosz légtérsértés, míg tavaly összesen öt ilyen incidens történt.

Az orosz gép a balti-tengeri Vaindloo sziget térségében sértette meg az észt légteret. Az incidens kevesebb mint egy percig tartott.

A Szu-27-es pilótája nem továbbította repülési tervét és rádiókapcsolatba sem lépett az észt légiirányítással.

Az orosz védelmi minisztérium ugyanakkor azt állítja, hogy aznap Szu-27-es gépekkel nem hajtottak végre repüléseket a Balti-tenger térségében. A tárca egyben leszögezte, hogy az orosz légierő szigorúan tartja magát a semleges vizek feletti légtér használatára vonatkozó nemzetközi szabályokhoz ügyelve arra,

hogy ne sértse meg más országok légterét.

A légkör attól vált feszültebbé az utóbbi időben, hogy nyugati országok az elmúlt hetekben többször is Ukrajna elleni háború előkészítésével vádolták meg Oroszországot, amit Moszkva visszautasít.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.