Karpat.in.ua
| 2022. 02. 01. – 18:00 |

Ukrajna a története során 2021. február 1-jén kezdte el a földgáz fizikai importját Magyarországról, ez már a második garantált ellátási útvonal arra az esetre, ha az orosz Gazprom leállítaná a gáztranzitot

Ukrajna a története során 2021. február 1-jén kezdte el a földgáz fizikai importját Magyarországról, ez már a második garantált ellátási útvonal arra az esetre, ha az orosz Gazprom leállítaná a gáztranzitot. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna a története során 2021. február 1-jén kezdte el a földgáz fizikai importját Magyarországról, ez már a második garantált ellátási útvonal arra az esetre, ha az orosz Gazprom leállítaná a gáztranzitot – jelentette be Szerhij Makogon, az ukrán Gázszállító Rendszer (GTSZ) vezérigazgatója Facebook-oldalán, adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua.

A jelentés szerint Makogon jelezte, hogy korábban a GTSZ csak Ukrajna irányából Magyarország felé működhetett.

Az elvégzett műszaki átalakításoknak köszönhetően lehetővé vált a gáz szállítása mindkét irányban – tette hozzá.

A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a magyar irány tranzit hiányában is a második garantált útvonal lett Ukrajna gázellátásában Szlovákia után.

Szerinte ennek az útvonalnak a megnyitása lehetőséget teremtett a kereskedőknek arra, hogy egy horvátországi terminálból cseppfolyósított földgázt szállítsanak Ukrajnába.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Smihal szerint Ukrajna Európa „gáz páncélszekrényévé” válhat. Európa stabilizációs intézkedésként a gáz tárolására használhatja Ukrajna földalatti gáztárolóit energiaválság esetén, jelentette be Denisz Smihal. 

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.