MTI

| 2022. 02. 01. – 16:30 |

A világ leghosszabb, 768 kilométeres, három állam egét átszelő villámot mérték az Egyesült Államokban, a világcsúcsot most hitelesítették

A világ leghosszabb, 768 kilométeres, három állam egét átszelő villámot mérték az Egyesült Államokban, a világcsúcsot most hitelesítették.
 Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A világ leghosszabb, 768 kilométeres, három állam egét átszelő villámot mérték az Egyesült Államokban, a világcsúcsot most hitelesítették.

A villám áthasított Texas, Louisiana és Mississippi egén 2020 áprilisában – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) hétfőn, melyet az MTI idéz.

A korábbi világrekordot egy 709 kilométeres brazíliai villám tartotta, ezt 2018-ban észlelték.

2020-ban egy villámlás Uruguay és Észak-Argentína egén 17,1 másodpercig tartott, ami megdöntötte a 16,7 másodperces korábbi világcsúcsot.

Egy villám általában nem hosszabb 16 kilométernél és egy másodpercnél is rövidebb ideig tart – mondta Randall Cerveny, az Arizonai Állami Egyetem tudósa, a WMO rekordhitelesítési vezetője.

„Rendkívüli mindkét villámrekord” – írta emailjében Cerveny.

Mint hozzátette, mindkettő felhőtől felhőig tartott, több száz méterre voltak a talajtól, így senki nem került veszélybe.

A rekorder villámok kialakulása nem függ össze a globális felmelegedéssel.

Mindkét villámot az új műholdas észlelési technológiák segítségével rögzítették.

Mindkét régió a világ azon kevés területe közé tartozik, ahol olyan erejű viharok alakulhatnak ki, amelyekben megavillámok keletkezhetnek – írta Cerveny.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.