Mozaik | 2022. 02. 10. – 14:30 |

Egy svájci kutatócsoport által kifejlesztett implantátumot rögzítettek műtéti úton egy lebénult férfi gerincéhez, aki ezután képes volt lábra állni és járni

Egy svájci kutatócsoport által kifejlesztett implantátumot rögzítettek műtéti úton egy lebénult férfi gerincéhez, aki ezután képes volt lábra állni és járni. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy svájci kutatócsoport által kifejlesztett implantátumot rögzítettek műtéti úton egy lebénult férfi gerincéhez, aki ezután képes volt lábra állni és járni. A fejlesztés még a kezdeti szakaszban van, ezért az implantátum egyelőre nem használható a mindennapi élet során, de a kutatócsoport bizakodóan tekint a jövőbe.

Egy svájci kutatócsoport által kifejlesztett implantátumnak köszönhetően járni tudott egy férfi, aki súlyos gerincvelősérülés miatt lebénult – írta a CNN-re hivatkozva a Hirado.

Ez az első alkalom, hogy valaki, aki teljes gerincvelő-szakadást szenvedett, képes volt szabadon járni.

A kutatás eredményeit a Nature Medicine című folyóiratban tették közzé.

Michel Roccati öt éve szenvedett súlyos motorbalesetet, gerincvelő-sérülése miatt teljesen lebénult.

A kutatók által kifejlesztett implantátumot műtéti úton rögzítették a férfi gerincéhez, aminek köszönhetően képes volt lábra állni és járni. Azt azonban hangsúlyozták, hogy a kifejlesztett implantátum nem gyógymód a gerincsérülésekre, a technológia túl bonyolult ahhoz, hogy a mindennapi életben használják, de fontos lépés az életminőség javítása felé.

Roccati elmondta, hogy a fejlesztés számára hatalmas ajándék, fel tud állni, lépni, lemenni a lépcsőn. A férfi balesete óta kitartóan küzd, hogy felépüljön. Mindig is aktív életet élt, elmondta, hogy bokszolt, futott, rendszeresen edzett. A baleset után azonban már ezekre nem volt képes, de a rehabilitációját sosem hagyta abba.

Jocelyne Blochot, az implantátum beültetését elvégző idegsebészt lenyűgözte a férfi felépülésének gyorsasága. Elmondta, hogy Roccati hihetetlen akaratereje képessé kell tegye arra, hogy a technológiát használva tovább fejlődjön.

Eddig kilenc ember kapta meg az implantátumot, és mindannyian képesek lábra állni.

A mindennapi életben egyik páciens sem használja, mert a technológia egyelőre túl bonyolult. Segítségével azonban képesek gyakorolni a járást, ami átmozgatja az izmaikat és javítja az egészségüket.
Grégoire Courtine professzor, a technológiát kifejlesztő csoport vezetője elmondta, hogy a csapat előtt még hosszú út áll, amíg eljutnak odáig, hogy a technológiát rutinszerűen használhassák az érintett emberek.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.