MTI

| 2022. 02. 10. – 18:00 |

Az Ukrajna elleni orosz fenyegetéssel szemben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem maradhat passzív és semleges

Az Ukrajna elleni orosz fenyegetéssel szemben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem maradhat passzív és semleges. Fotó: Internet

Hirdetés

Az Ukrajna elleni orosz fenyegetéssel szemben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nem maradhat passzív és semleges, hanem aktívan és határozottan meg kell védenie saját elveit - hangsúlyozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön Kijevben, miután tárgyalt Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, az EBESZ soros elnökével.

"Több nehéz pillanat, több nehéz döntés áll még előttünk, de teljesen egyértelmű, hogy nehéz helyzetet nem lehet nehéz döntések meghozatala nélkül megoldani.

Így az EBESZ sem maradhat tartósan passzív és semleges ebben a folyamatban. Aktivitást és elszántságot kell mutatnia az EBESZ alapelveinek védelmében, azon elvek védelmében, amelyek mentén a szervezet valójában létrejött" - hangoztatta Kuleba a lengyel hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatón, írja az MTI.

A kijevi diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszország az egyetlen ország, amely eszkalálja a helyzetet Európában, manipulál az EBESZ-normákkal és eltorzítja a valóságot.

"Éppen ezért úgy gondolom, hogy eljött az ideje, hogy ne válaszokat készítsünk Oroszország manipulatív kérdéseire, hanem magának Oroszországnak tegyük fel a kérdést: hogyan tervezi Oroszország, amely agressziót követ el és eszkalálja a helyzetet, hogy szavatolja saját biztonságát anélkül, hogy kárt okozna vele más országoknak? Nem kell állandóan védekezésben lennünk, és folyamatosan válaszolnunk Oroszország végtelen manipulatív kérdéseire" - vélekedett az ukrán miniszter.     

Közölte: felkérte az EBESZ-t, hogy készítsen helyzetjelentést a Donyec-medence megszállt területein élő ukrán állampolgárok ellátásáról orosz útlevelekkel, amely szerinte komoly és rendszerszerű probléma.

Zbigniew Rau hangsúlyozta, hogy az EBESZ a továbbiakban is minden tőle telhetőt megtesz a Donyec-medencei válság rendezésére, de ehhez szükséges a politikai akarat, minden fél együttműködése és  vállalt kötelezettségeik teljesítése.

Kiemelte az EBESZ ukrajnai megfigyelő missziójának fontosságát.

"A küldöttség mintegy hétszáz megfigyelője tényeket állapít meg annak érdekében, hogy pontos képet adjon az ukrajnai válságról, lehetőséget biztosítva minden érdekelt félnek a helyzet objektív értékelésére és álláspontjának kialakítására" - hangoztatta. Elismerte, hogy vannak nézeteltérések az EBESZ tagországai között, de hozzátette, hogy a szervezetnek rendelkezésére állnak a párbeszéd és az együttműködés előmozdítására szolgáló eszközök és mechanizmusok.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba szerint Kijev a nemzetközi politika központjává vált az ukrán diplomáciának köszönhetően. Január végén intenzív diplomácia kezdődött Ukrajnában, melynek során számos vezető európai politikus látogatott el az országba.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.