MTI

| 2022. 02. 10. – 08:00 |

Elérte a célját Emmanuel Macron moszkvai, kijevi és berlini látogatása, amely lehetővé tette, hogy előrelépést érjenek el az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség csökkentésének érdekében

Elérte a célját Emmanuel Macron moszkvai, kijevi és berlini látogatása, amely lehetővé tette, hogy előrelépést érjenek el az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség csökkentésének érdekében. Fotó: Internet

Hirdetés

Elérte a célját Emmanuel Macron francia államfő moszkvai, kijevi és berlini látogatása, amely lehetővé tette, hogy előrelépést érjenek el az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség csökkentésének érdekében - közölte szerdán a francia elnökség, amely korábban annak az álláspontjának is hangot adott, hogy nem számít "azonnali eredményekre".

"A célt elértük, ezáltal mindenki szünetet tarthat, és elkezdheti a feszültség csökkenését tervezni" - fogalmazott az elnöki hivatal az AFP hírügynökséghez eljuttatott közleményben, hozzátéve, hogy az orosz-ukrán határon az utóbbi időben egyre növekedett a feszültség, írja az MTI.

"Ugyanúgy értékeljük a helyzetet, mint a Kreml", amely az Elysée-palota szerint szerdán tudatta, hogy látja az első "pozitív jeleket" Emmanuel Macron francia és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megbeszélése után, amelyre a francia államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozójának másnapján került sor.

"Távlatokat nyitottunk, olyan javaslataink voltak, amelyek révén érdekes megoldásokkal lehet szolgálni a jelenlegi problémákra" - értékelte a francia elnökség.

"De elengedhetetlen, hogy tudjunk elég időt fordítani és új határidőket szabni az ilyen nehéz témákra, amelyek oly sok partnert érintenek egy nagyon gyorsan változó helyzetben" - fűzte hozzá.

Párizs "nagyon fontosnak" ítéli meg, hogy a tárgyalás folytatódjon a 2015-ös minszki megállapodások végrehajtásáról, amelynek a Donyeck-medencében folyó, nyolc év alatt több mint 13 ezer áldozatot követelő háború végét kell jelentenie.

Az Elysée-palota emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron kedden Kijevben úgy vélte: a minszki megállapodások jelentik az egyetlen módot a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására és a fenntartható béke elérésére. Az elnöki hivatal jelezte azt is, hogy Párizs és Berlin bizalmi félként és jó szándékú partnerként lép fel Kijev oldalán ebben, az ukrán elnök számára politikailag kényes folyamatban.

Emmanuel Macron és Olaf Scholz német kancellár között "nagyon szilárd az egyetértés", míg Andrzej Duda lengyel elnök, akivel kedden este tárgyaltak Berlinben,

"ugyanazokért az alapokért szállt síkra" a francia elnöki hivatal szerint.

A francia elnök szerdán a három balti ország vezetőivel egyeztetett, és "hamarosan" ismét tárgyal Joe Biden amerikai elnökkel is, de washingtoni látogatás egyelőre nincs napirenden az Elysée-palota szerint.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Macron a minszki megállapodások mellett szállt síkra Kijevben. A minszki megállapodások jelentik az egyetlen módot a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására és a fenntartható béke elérésére - jelentette ki Emmanuel Macron.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.