Kárpátinfo.net


| 2022. 02. 10. – 09:30

Vízzel öntötte le Ukrajna zászlaját a szlovák parlament egyik képviselője (Video); Áprilistól regisztrálhatnak a nyugdíjasok az okostelefonok igénylésére; Kárpátalja ismét a legszigorúbb besorolásba kerül; Két napra magára hagyta 5 éves kislányát egy nő Ukrajnában (Video); Macron a minszki megállapodások mellett szállt síkra Kijevben. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. február 9-én.

Vízzel öntötte le Ukrajna zászlaját a szlovák parlament egyik képviselője (Video)

A szlovák parlament egyik ülésén a szélsőjobboldali képviselő, Andrij Medvecki vízzel leöntötte az ukrán zászlót. Ukrajna pozsonyi nagykövetsége elítéli az esetet, és bocsánatkérést követel - írja az RBC.ua a nagykövetség Twitter-üzenetére hivatkozva. Az eset február 8-án történt, a szlovák parlament ülésén, amely az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodásról szólt. A SMER oroszbarát politikai erők és a Mi Szlovákiánk Néppárt képviselői megzavarták az ülést, blokkolták a kormánytisztviselők és a képviselő-ellenfelek felszólalását. Különösen Peter Krupa és Medvetski akadályozta meg a pódiumi felszólalásokat, és feszítette ki a szlovák zászlót a mikrofon elé. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt képviselői, Yana Ciganikova és Miroslav Zhiak kifeszítették Ukrajna zászlaját. Ezt követően Medvetski vízzel öntötte le azt, és a parlamenti képviselőket. A parlament szóvivője ülésszünetet jelentett be.

Áprilistól regisztrálhatnak a nyugdíjasok az okostelefonok igénylésére

Ukrajnában a COVID-19 ellen beoltott, 60 év feletti ukrán állampolgárok okostelefon igénylésére való regisztrációja 2022 áprilisában kezdődik. Egyelőre nem tudni, mikor adják ki az eszközöket, milyen okostelefonok lesznek és milyen pénzből vásárolják meg azokat - számol be az RBC Ukrajna hírportál Mihail Fedorov miniszterelnök-helyettes, a digitális átalakításért felelős miniszter tájékoztatón tett nyilatkozatára hivatkozva. Elmondása szerint az okostelefonok beszerzése az eszközök gyártásától függ. Hozzátette, hogy még nem dőlt el, hogy milyen eszközök lesznek ezek.

Kárpátalja ismét a legszigorúbb besorolásba kerül

Ukrajnában február 11-től Kárpátalja és még további két megye kerül át a koronavírus-járványhelyzet szerinti legszigorúbb korlátozásokkal járó, vörös színkódú besorolásba - közölte Oleh Nemcsinov kabinetminiszter a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, ismertetve a kormány válságstábjának legutóbbi ülésén született határozatot. Kárpátalja utoljára tavaly tavasszal volt vörös besorolásban - írja az MTI. Kárpátalja egyike az ország azon régióinak, amelyekben a legalacsonyabb a lakosság átoltottsága.

Két napra magára hagyta 5 éves kislányát egy nő Ukrajnában (Video)

Ukrajnában, a Poltava megyei Mirgorodszkij járásban a rendőrök megtalálták és hazavitték azt a 41 éves nőt, aki beteg kislányát a házban hagyta. A gyermek kórházi kezelésre szorul. Január 7-én Mirgorodszkij járás falujában a Bilacerkvai területi közösség rendőre a helyi önkormányzat képviselőivel és a Gyermekügyi Szolgálat szakembereivel együtt egy ötéves kislányt találtak egy fűtetlen házban. A háziorvos a vizsgálat során akut légúti betegséget állapított meg a gyermeknél. A rendőrök hazavitték a gyermek anyját, aki megbánta tettét és megígérte, hogy nem tesz többet ilyet.

Macron a minszki megállapodások mellett szállt síkra Kijevben

A minszki megállapodások jelentik az egyetlen módot a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására és a fenntartható béke elérésére - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök kedden Kijevben, miután tárgyalt Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel. A francia elnök a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kifejtette, hogy megvitatta ezt a kérdést előző nap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában - írja az MTI. Szavai szerint Putyin biztosította őt arról, hogy Moszkvának szándékában áll a minszki megállapodások végrehajtása. Hozzátette, hogy Zelenszkij is ugyanerről biztosította őt. Macron szerint a minszki megállapodások eszközként szolgálnak Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának védelmére. Hangsúlyozta, hogy minden érintett félnek teljesítenie kell a megállapodásban vállalt kötelezettségeit.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek