Politika | 2022. 02. 11. – 14:06 |
Kijev mindent megtesz azért, hogy ne teljesítse az ukrajnai rendezés alapelveit rögzítő minszki megállapodásokban rögzített kötelezettségeit - jelentette ki Dmitrij Peszkov. Fotó: Internet

Hirdetés

Kijev mindent megtesz azért, hogy ne teljesítse az ukrajnai rendezés alapelveit rögzítő minszki megállapodásokban rögzített kötelezettségeit - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Peszkov ezt azt követően mondta, hogy Berlinben péntekre virradóra, csaknem kilencórás tárgyalást követően, eredménytelenül ért véget a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - vezetői politikai tanácsadóinak találkozója, írja az MTI.

"Valójában nem kell túlbonyolítani a feladatot. A feladat a minszki intézkedéscsomag végrehajtásának biztosítása, amely rögzíti a felek kötelezettségeit, teljesen világosan leírt sorrendben. A feladat ebben áll.

A tárgyalófeleknek eddig nem sikerült közelebb kerülniük ennek a feladatnak a teljesítéséhez" - mondta Peszkov.

A Kreml szóvivője azzal vádolta meg az ukrán felet, "hogy különböző interpretációkban mindent elkövet annak érdekében, hogy ne teljesítse a rögzített kötelezettségeit".

Dmitrij Kozak, az orosz elnöki apparátus helyettes vezetője, aki a "normadiai négyek" berlini tanácskozásán az orosz küldöttség vezetője volt, a TASZSZ hírügynökség jelentése szerint az állította, hogy szóban egyetértés alakult ki Oroszország, Németország és Franciaország között a politikai rendezés mikéntjéről. Az ukrán fél azonban, mint mondta, még azt is elutasította, hogy a tanácskozásról kiadni tervezett közös nyilatkozat idézze a minszki megállapodásoknak azt a kitételét, hogy a Donyec-medence konfliktus utáni státusáról Kijevnek az érintett területek képviselővel kell tárgyalnia.

A Kreml tisztségviselője kijelentette, hogy nem látott készséget a német és a francia fél részéről arra, hogy nyomást gyakoroljon Kijevre. Kozak szerint az ukrajnai rendezés ügyében patthelyzet alakult ki. Rámutatott, hogy Ukrajna jelentős erőket vont össze a szakadár területek határán, de, mint mondta "nagyon nehéz megmondani", hogy Kijev mennyire kész a diplomáciai helyett katonai úton megoldani a konfliktust. A politikus szerint egyelőre nem esett szó a "normandiai négyek" újabb csúcstalálkozójáról.

A 2015-ben aláírt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is jóváhagyott minszki megállapodások a délkelet-ukrajnai politikai rendezés alapelveit rögzítik, a csapatszétválasztástól kezdve az amnesztián át a területnek a módosítandó ukrán alkotmány által szavatolandó különleges státusáig.

Ez utóbbiról Kijevnek a szakadár "népköztársaságokkal" kellene megállapodnia.

Peszkov közölte a sajtóval, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia államfő még nem beszélt telefonon egymással a francia elnök kijevi látogatását követően, ahogyan előzőleg megállapodtak. Mint mondta, egyelőre nem világos, hogy ezt mikor fogják megtenni.

Macron február 7-én az orosz, egy nappal később pedig az ukrán fővárosban tárgyalt a Donyec-medencei válság rendezéséről. A Kreml szóvivője az Elysée-palotára hárította annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy mi volt a francia elnök kezdeményezésének lényege.

A Kreml szóvivője úgy vélekedett, hogy nem kell eltúlozni külföldi politikusoknak az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban elkövetett tárgyi tévedéseinek jelentőségét. Ezzel arra reagált, hogy Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete nemrégiben tévesen azt állította hogy a minszki megállapodások értelmében Oroszországnak ki kell vonulnia az általa Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigetről, Elisabeth Truss brit külügyminiszter pedig a Kommerszant szerint csütörtökön, az orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval folytatott tárgyaláson kijelentette, hogy nem ismeri el Moszkva fennhatóságát Voronyezs és Rosztov megye felett.

Truss a két orosz régiót az Ukrajnához tartozó, részben szakadárok által ellenőrzött Donyeck és Luhanszk megyével keverte össze.

Gyenyisz Pusilin, a szakadár "Donyecki Népköztársaság" vezetője pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a szakadár területen több tízezren szeretnének csatlakozni az orosz kormánypárthoz, az Egységes Oroszországhoz. Közölte, hogy a területen eddig 400 ezren kaptak orosz személyi okmányokat.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Kreml szerint Kijev nem kötelezte el magát az ukrajnai rendezésről kötött megállapodás mellett. Dmitrij Peszkov kiemelte, hogy Kijev elkötelezte el magát az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások végrehajtása mellett.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.