Mozaik | 2022. 02. 12. – 17:00 |
Egyiptom középső részén, Athribis rég elveszett városában a kutatók több mint 18 ezer feliratos kerámiadarabot katalogizáltak, amelyek egy részét valószínűleg diákok írták. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egyiptom középső részén, Athribis rég elveszett városában a kutatók több mint 18 ezer feliratos kerámiadarabot katalogizáltak, amelyek egy részét valószínűleg diákok írták. A tintával ellátott kerámia szilánkjai „ostraca" néven ismertek. Az ókori Egyiptomban a papirusznál sokkal olcsóbb és hozzáférhetőbb törött tégelyek és egyéb edények maradványait napi rendszerességgel használták többek között a kereskedések feljegyzésére, az irodalom másolására, valamint a diákok írás- és rajztanítására.

Az Athribis régészeti lelőhelyen most felfedezett osztrakon nagy része egy ősi iskola maradványa -írja az Origo.

Vannak listák hónapokról, számokról, számtani feladatokról, nyelvtani gyakorlatokról és egy „madár ábécéről"

– minden betűhöz hozzárendeltek egy-egy madarat, akinek a neve ezzel a betűvel kezdődött – mondta Christian Leitz, a németországi Tübingeni Egyetem egyiptológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Hozzátette: az Athribisben talált osztrakonok közül több mint százat ismétlődő írásgyakorlatokkal töltöttek meg, és ugyanazokat a karaktereket írták le újra és újra.

A feltárt feljegyzések többsége úgynevezett démotikus írással íródott, amely XII. Ptolemaiosz uralkodása alatt használt adminisztratív írásmód volt, aki időszámításunk előtt 81-től 59-ig, majd később időszámításunk előtt 55-től 51-ig uralkodott. 

Ebben az időben Athribis városa egy egyiptomi állam fővárosa volt, a Nílus mentén. A démotikus írás ellenére a hieroglifák egy egyszerűsített formáját is tanították a gyerekeknek.

A római hatás számos jele tetten érhető az edényszilánkokból.

A szakemberek eddig csak egyszer találtak ekkora osztrakon gyűjteményt, amikor az 1900-as évek elején számos írásszilánkot tártak fel Deir el-Medina ősi falujában. Ezek az ősi szövegek azonban többnyire az orvostudománnyal és az orvosi gyakorlatokkal kapcsolatos feljegyzések voltak.

Az Athribis osztrakon viszont sokat árulhat el arról, hogy milyen is volt a mindennapi élet az ókori világ egyik leghatalmasabb civilizációjában.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.