Kárpátinfo hetilap


| 2022. 02. 12. – 12:02 |

Kárpátalja kedvező éghajlatának köszönhetően joggal tekinthetjük szülőföldünket Ukrajna egyik jelentős gyümölcsös- és virágoskertjének.

Kárpátalja kedvező éghajlatának köszönhetően joggal tekinthetjük szülőföldünket Ukrajna egyik jelentős gyümölcsös- és virágoskertjének, ebből adódóan a korai termesztés lehetőségét kihasználva már kora tavasszal első osztályú virágot tudunk előállítani.

Hirdetés

A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége (KFMVSZ) felismerte a vásárlók azon igényét, hogy minél több megbízható és helyi árut vásárolhassanak.

Ennek érdekében arra törekedtek, hogy létrehozzanak egy olyan egyedülálló új üzleti szerkezetet, amely mindezt megvalósítja. Szükségesnek látszott egy emblémával jól azonosítható önálló márka felépítése, amely a legjobb minőségű kárpátaljai termékeket és szolgáltatásokat képviseli.

A Kárpátaljai márka bejegyzett védjeggyel rendelkezik, s a 2021-es év elején indult útjára. Létrehozott egy olyan átfogó projektet, amelynek köszönhetően a márkatermékek és szolgáltatások egyre több helyen megjelenhetnek, illetve egyre szélesebb ismertségre tehetnek szert. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az egymással összefogó és együttműködő vállalkozók megmutassák mindazt az értéket, amit a kárpátaljai termelők és szolgáltatók előállítanak, képviselnek. A termékekben, a szolgáltatásokban és az emberi tulajdonságokban is a prémium szintet határozták meg alapként. Ezek a szigorú feltételek, illetve azok folyamatos betartása eredményezheti, hogy az első, önálló kárpátaljai márka sikere tartós lesz, mindannyiunk előnyére, igényeinek kielégítésére és az itt élők büszkeségének, a szülőföld iránti szeretetének erősítésére.

Nemrég indult sorozatunkban bemutatjuk a Kárpátaljai márkacsaládot.

Bucsela Enikő dísznövénytermesztő

– A kívülálló ma sem tudja eldönteni, hogy sok-e a dísznövénytermesztéssel és -értékesítéssel foglalkozó vállalkozás Kárpátalján, vagy sem. De igazából az lenne a fontos, hogy van-e már ezen a téren elegendő jó szakemberünk. A régebbi időben az a hír járta, hogy szinte minden vágott virágot külhonból – főként repülőgéppel – hoznak be, itt csak az árusításuk történik. Később aztán, nagy megelégedettségünkre, egyre több jól felszerelt fóliaházat láttunk, ahol modern eszközökkel, szakszerű módon nevelték a növényeket. Jelenleg hol tartunk?

– A kárpátaljai dísznövénytermesztés, mint termelési ágazat, valóban nem rendelkezik többévtizedes múlttal, mivel kiegészítő ágazatként jelent meg a hajtatásos zöldségtermesztés felemelkedése majd sajnálatos visszaesése után. Ugyanis ezen a piaci területen erős túlkínálat jelent meg 10-12 évvel ezelőtt, amikor a termelőházakkal és egyéb eszközökkel felszerelt gazdaságok, jobb híján, kiegészítésként kezdtek el balkonnövényt és vágott virágot termeszteni. Tehát az ágazat születéséről elmondható, hogy egyfajta kényszerhelyzetből alakult ki, de hamar kiderült, hogy a családi gazdaságoknál akár felcserélheti, vagy tökéletesen kiegészítheti a zöldségtermesztést. Kárpátalja kedvező éghajlatának köszönhetően joggal tekinthetjük szülőföldünket Ukrajna egyik jelentős gyümölcsös- és virágoskertjének, ebből adódóan a korai termesztés lehetőségét kihasználva már kora tavasszal első osztályú virágot tudunk előállítani. Az ágazatról továbbá elmondható, hogy a Covid-időszakot megelőzően felfelé emelkedő tendenciát mutatott, az értékesített termékek kiváló minőséget és értéket képviseltek. Tehát egy idő után nem volt kérdés, hogy a hazai vagy a külföldi virágot preferálják-e a vásárlóink, mert kizárólag az itthoni virágot keresték. Jómagam először kilenc féle vágott virágot termesztettem éveken keresztül, majd négy évvel ezelőtt balkonvirág-termesztésbe is kezdtünk. Hála a kiváló minőségű szaporítóanyag-beszerzés lehetőségének, sokkal szebb és hosszabb vázatartósságú virágot állítottunk elő, mint ami egyáltalán külföldről beszerezhető.

– A Covid előtti időszakban valóban sikerült az ágazatnak az európai színvonal közelébe jutnia?

– Természetesen az ágazat fejlődésében is komoly törést idézett elő a pandémia, jelentősen csökkent mind a vágott virág, mind a cserepes szobanövények iránti kereslet. De saját tapasztalatom azt mutatja, hogy kellő határozottsággal és kitartással ezt az időszakot is túl lehet élni, csak meg kell találni azokat a termékeket, amelyek iránt még megmaradt a kereslet. Mi a tavalyi évben, vásárlóink érdeklődésének fenntartása érdekében, igyekeztünk olyan virágokat is előállítani, melyek olcsóbbak, ám ugyanolyan szépek, így minden réteg igényét teljesíteni tudtuk, az idősektől kezdve egészen a legfiatalabbakig. Itt még szívesen elmesélném, hogy a Covid-időszak milyen nagy meglepetés volt számunkra: mivel a karantén ideje alatt sokkal több időt tudtunk a virágok ápolására fordítani kertészetünkben, így sokkal jobb minőséget tudtunk elérni, mint az előző években. Azt gondoltuk, hogy mindezek ellenére nem lesz nagy kereslet a tavaszi virágokra, ezzel szemben az emberek szívesen fordították a hirtelen megnövekedett szabad idejüket udvaruk, kertjük gondozására. Így joggal érezhettem úgy, hogy boldogságot, örömöt adtunk az embereknek ebben a bizonytalan, kihívásokkal teli időszakban. Azóta az irányt az újratervezés, az újraszervezés felé vettük. Sikerült saját épületbe költöznünk virágboltunkkal, amely így még több lehetőséget kínál vásárlóink magasabb szintű kiszolgálására.

– Január, február – itt a nyár…

– Igaz, hogy még a kikelet is egy kicsikét odább van, de örömmel mondhatom, hogy már most is tele vannak növényházaink tavaszi virágokkal, remélve, hogy sikeres tavaszi értékesítés előtt állunk. Minőség tekintetében vevőink egyre inkább igénylik a divatos és elegáns csokrokat, kompozíciókat, tehát munkatársaimmal folyamatosan fejlődünk és igyekszünk további ismereteket szerezni mind a virágkötészet, mind a termesztés területén. Elsődleges célom az értékteremtés, ezért vagyok büszke tagja a Kárpátaljai márkacsaládnak, valamint megtiszteltetés számomra, hogy tagja lehetek egy olyan csapatnak, mely kiváló vállalkozókat és termékeket gyűjt össze, képviselve a kárpátaljai vállalkozók érdekeit és felmutatva az itt élők kreativitását és elkötelezettségét, valamint szépséges szülőföldünk megannyi értékét.

Eszenyi Gábor

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 6. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.