Mozaik | 2022. 02. 12. – 19:00 |
Az amerikai űrhaderő Orbital Prime nevű projektje szeretné az űrszemetet újrahasznosítani vagy eltüntetni. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az amerikai űrhaderő Orbital Prime nevű projektje szeretné az űrszemetet újrahasznosítani vagy eltüntetni. A projekthez partnereket keresnek, akikkel közösen innovatív megoldást találhatnak az űrszemét problémájára.

Az Egyesült Államok Orbital Prime nevű projektje az űrszemét újrahasznosítását vagy annak eltávolítását tűzte ki célul – olvasható a Space.com oldalán, melyet a Hirado idéz.

Januárban megjelent egy videó a Space Force SpaceWERX honlapján, ami az Orbital Prime projektet hivatott népszerűsíteni.

A projekt célja, hogy 2-4 éven belül teszteljen egy Föld körüli pályára állított rendszert az űrszemét eltávolítására.

Ehhez a magánszektor segítségét kérik, az első pályázati felhívás február 17-től lesz esedékes.

David Thompson altábornagy az űrben zajló műveletek főnökhelyettese a videóban elmondta, hogy az űrszemét újrahasznosítása vagy eltávolítása mihamarabbi cselekvést követel. Az innovatív megoldások keresése pedig lehetőséget biztosít a felek közötti partnerségre az amerikai űrhaderővel.

Az amerikai űrhaderő új irányú kérésére azután került sor, hogy tavaly novemberben egy orosz műholdelhárító teszt olyan sok űrszemetet termelt, hogy a NASA szerint mérhetően megnőtt a Nemzetközi Űrállomást érő becsapódások kockázata.

Az űrszemétnek valójában jóval több mint 20 ezer nyomon követhető darabja van, és akad rengeteg olyan kis tárgy is, többek között csavarok, festékfoltok vannak, amiket nem lehet nyomon követni.

Az Orbital Prime révén az a célunk, hogy az ipar és a tudományos kutatások innovatív tudósaival együttműködve kifejlesszünk és alkalmazzunk egy korszerű technológiát

a törmelékek csökkentésére és annak eltávolítására – mondta David Thompson.

Az amerikai űrhaderő azt reméli, hogy az alacsony, Föld körüli pályán belüli törmelékeltávolítási technológiák tesztelésével tudnak foglalkozni és sikeresen mérséklik az űrben keringő szemetek mennyiségét.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.