Hirado.hu
| 2022. 02. 13. – 09:09

Joe Biden amerikai elnök szombati telefonbeszélgetésük során azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy súlyos ára lesz egy Ukrajna elleni esetleges támadásnak – közölte a Fehér Ház.

Biden leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei határozott választ adnak egy esetleges orosz offenzívára, és gyorsan, súlyos árat fizettetnek Moszkvával. Megjegyezte: egy invázió nagy szenvedést okozna az embereknek, és megrendítené Oroszország helyzetét - közölte a hirado.hu az MTI-re hivatkozva.

Az amerikai elnök egyúttal jelezte: Washington kész folytatni a diplomáciai párbeszédet, ugyanakkor más forgatókönyvekre is felkészült.

A két vezető 62 percig beszélt egymással – tette hozzá a Fehér Ház.

Egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő elmondta, hogy

a beszélgetés hatására sem történt alapvető változás az elmúlt hetekben megfigyelt dinamikában.

A beszélgetés során

Putyin elutasította a tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést.

Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet.

„Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának”

– emlékeztetett.

Usakov hangsúlyozta:

a vezetők ennek ellenére megállapodtak abban, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot.

Putyin azt is elmondta Bidennek: Moszkva meg fogja vizsgálni az amerikai elnök javaslatait, amelyeket a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz követelésre adott. Egyúttal aláhúzta: azok továbbra sem reagálnak a legalapvetőbb aggodalmakra, és nagyrészt megismétlik a NATO korábbi, január 26-i ajánlatát, erre pedig gyakorlatilag már elkészült az orosz válasz.

Az orosz elnök egyúttal rámutatott:

Ukrajna felfegyverzése veszélyt jelent, és a jelenlegi helyzet olyan körülményeket teremthet, amelyek ukrán provokációhoz vezethetnek.

Putyin megjegyezte:

szerinte a Nyugat nem gyakorol kellő nyomást Kijevre a kelet-ukrajnai konfliktust rendezni hivatott minszki egyezmények betartása érdekében.

Kelet-Ukrajnában 2014 márciusa óta dúl kisebb-nagyobb intenzitással fegyveres konfliktus az Moszkva-barát szakadárok és az ukrán hadsereg között.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek