Kárpátinfo hetilap


| 2022. 02. 13. – 18:08 |

Kedvező étrendi hatása és jelentős vitamintartalma miatt nagyobb szerepet kellene kapnia a téli táplálkozásunkban a metélőhagymának, vagy ahogy sokan ismerik, a snidlingnek.


Hirdetés

Kedvező étrendi hatása és jelentős vitamintartalma miatt nagyobb szerepet kellene kapnia a téli táplálkozásunkban a metélőhagymának, vagy ahogy sokan ismerik, a snidlingnek.

Két típusa fordul elő a termesztésben: az Allium schoenoprasum riparium és az Allium schoenoprasum sibiricum. Ez utóbbinak a levélzete vastagabb, durvább, hajtatásra kevésbé alkalmas. Az előbbi erős, sűrű gyökérzete igen mélyre hatol a talajban, levelei vékonyak, rossz fényviszonyok között is gyorsan megújulnak.

Környezeti igénye megegyezik a vöröshagymáéval, hidegtűrő, rossz fényviszonyok között is biztonsággal hajtatható. Víz és tápanyag iránt nem igényes, talajban nem válogat, és ami nagyon lényeges, kevés betegsége és kártevője van.

Termesztése két részből áll. Tavasz folyamán kell a magját elvetni, erre a célra bevált a 20 cm-es sortávolság. Az év folyamán tartsuk gyommentesen, rendszeresen öntözzük, két-három alkalommal nitrogénben gazdag komplex műtrágyával fejtrágyázzuk. Őszre, a magszárképződés után visszahúzódik, levelei elszáradnak, akkor hajtatható.

A hajtatását a tél folyamán bármikor elkezdhetjük. Ehhez jó minőségű földdel, például tőzeggel megtöltjük a 10-es vagy 12-es cserepeket, és abba sűrűn egymás mellé ültetjük a töveket. Alaposan beöntözzük, majd világos, meleg helyre visszük.

Szép zöld, vastag levelű, ízes hagymaleveleket akkor kapunk, ha a hajtatóhelyiség világos. Nem igényel sok meleget a snigling, a 16-200C fedezi a hőigényét. Ennél melegebb helyen, mint ahogyan a sötétben is, vékony világos levelek képződnek. Ápolása kizárólag az öntözésből és egy-két tápoldatozásból áll.

Bodnár István
kertészmérnök, Nagybakta

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 6. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.