Közélet | 2022. 02. 14. – 08:00 |

Megalakulása óta immár negyedik alkalommal szervezett bormustrát a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete (KMBE)

Megalakulása óta immár negyedik alkalommal szervezett bormustrát a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete (KMBE). Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Megalakulása óta immár negyedik alkalommal szervezett bormustrát a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesülete (KMBE), amelyre idén 151 borával 31 pincészet nevezett be. Már ezek a számok is jelzik ennek a megmérettetésnek a rangját. Az illatos fehér fajták, az elegáns rozék, a testes vörös borok közül az Európában elfogadott százas pontrendszerben nyolc bor érte el az arany minősítést. Az aranyérmes, valamint az ezüstérmes borok gazdái ezzel jogot kaptak arra, hogy palackjaikra rátegyék a szervezet által adományozott minőségi jelet. A nemzetközi zsűri a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) által biztosított helyszínen, a gyönyörűen felújított Perényi Kultúrkúriában végezte felelősségteljes munkáját. A sajtótájékoztatóval egybekötött borkóstolóra is természetesen itt került sor.

Szervezetünk életében ez az évente megtartott legjelentősebb esemény, hangsúlyozta az egykori Perényi-udvarház kertjében összegyűlt meghívottak körében Bereczky István, a KMBE elnöke. Hisz azt tartjuk legfőbb küldetésünknek, hogy olyan borokat állítsunk elő, amelyek már európai színvonalat képviselnek. Emellett fontos számunkra az is, hogy vidékünk gazdag szőlészeti-borászati hagyományait felelevenítsük és ápoljuk. Évekkel ezelőtt ezért is kezdeményeztük az egykor itt honos szőlőfajták újratelepítését. Most ennek a törekvésnek a jegyében kerül sor a régi idők egyik legjellegzetesebb fajtája, a Beregi rózsás szőlőtő elültetésére.

A gyökres oltvány ünnepélyes telepítésére a házigazdát, Orosz Ildikót, a PCS illetve, a Rákóczi Főiskola elnökét, Bacskai Józsefet és Beke Mihály Andrást, Magyarország ungvári illetve beregszászi külképviseleteinek a vezetőjét kérték fel.

A kárpátaljai családi pincészeteket immáron évek óta a minőségre való törekvés jellemzi, hangsúlyozta a kultúrkúria dísztermében megtartott sajtótájékoztatón Torma Zoltán (Magyarország), a zsűri elnöke, aki az utóbbi években gyakran megfordult ezen a tájon és számos szőlésszel-borásszal alakított ki szoros kapcsolatot. Az utóbbi tíz évben a helyi borászatok nagy lépést tettek afelé, hogy az egykori Történelmi Beregszászi Borvidék elfoglalja méltó helyét a világ borászati térképén, mutatott rá a szakember.

Orosz Ildikó köszöntőjében a tájjellegű fajták újratelepítését szorgalmazta, hisz ez nem csupán a hagyományőrzés szempontjából fontos, hanem egyben jelentős turisztikai vonzerővel is bír. A bornak nemhiába tulajdonítanak mitikus erőt és nem véletlenül része az emberi civilizációnak, hangsúlyosan az európai kultúrának, fogalmazott Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának misszióvezetője. Aki arra emlékeztetett, hogy a kárpátaljai magyarok önbecsüléséhez jelentősen hozzájárul az a tudat, hogy nálunk is olyan borok készülnek, amelyek méltán tartanak számot az igényes fogyasztók érdeklődésére.

Fecsora András, a Beregszászi kistérség alpolgármestere beszédében a következőket hangsúlyozta: a beregvidékiekkel együtt őt is büszkeséggel tölti el, hogy az önkormányzat területén egy ilyen rangos eseményre kerülhetett sor. A szőlő és a bor ismét egyik legfontosabb védjegye vidékünknek: valamennyi népünnepélyen jelentős szerepet játszik.

Az ünnepélyes díjátadó után a jelenlevők megkóstolhatták a díjnyertes borokat, és a borászoktól megtudhatták azt is, miként készültek ezek a lánghullámú nedűk.

A bormustra arany minősítést nyert borai: Orosz Ruszlán 2020-as évjáratú Sárga muskotálya, Kovács Olekszandr 2019-es Chardonney-a, Nagy László 2019-es Cabernet souvignonja, a KMBE 2021-es Furmintja, a Varga pincészet 2021-es Királyleánykája, Pavlisinec Fegyir 2019-es Cabernet franc-ja, Barkaszi Ferenc 2021-es Furmintja, Muszka Vitalij 2019-es küvéje bora.

Eszenyi Gábor

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 7. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.