Közélet | 2022. 02. 14. – 12:51 |
Már mutatkoznak az első jelei annak, hogy Ukrajnában stabilizálódik a járványhelyzet, az előrejelzésekhez képest egy héttel korábban - jelentette ki Viktor Ljasko. Fotó: Internet

Hirdetés

Már mutatkoznak az első jelei annak, hogy Ukrajnában stabilizálódik a járványhelyzet, az előrejelzésekhez képest egy héttel korábban - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a hétfői tájékoztatóján.

"Az új fertőzéses esetek számának négy hétig tartó gyors növekedése után ez az első hét, hogy látjuk a stabilizálódás első jeleit. Az elmúlt héten 235 256 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, amely 7600-zal kevesebb, mint a megelőző héten. 24 575 beteget ápoltak kórházban, ez szintén ezerrel kevesebb, mint egy héttel azelőtt. A járványhullám stabilizálódásának jeleit egy héttel korábban észlelhettük, mint azt előrejelzéseink mutatták" - fejtette ki a tárcavezető, írja az MTI.

Hozzátette, hogy az előzetes becslések szerint az elhalálozások száma a harmadára csökkent az előző járványhullámhoz képest,

amelyben a vírus különösen veszélyes delta variánsa dominált.

"Ezek azonban csak az első pozitív jelei annak, hogy Ukrajnában stabilizálódik a helyzet, még mindig magas az újonnan diagnosztizált fertőzéses esetek száma" - emelte ki a miniszter.

Ljasko elmondta, hogy jelenleg mintegy 30 ezer Covid-beteget ápolnak kórházban, az oxigénellátó berendezéssel felszerelt ágyak kihasználtsága 30 százalékos. A koronavírusos gyermekek kezelésére kijelölt egészségügyi intézményekben pedig most 2293 ágy foglalt, amely nyolc százalékkal kevesebb, mint egy héttel korábban volt.

A diagnosztizált fertőzöttek száma Ukrajnában hétfőre 16 993-mal 4 542 693-ra, az elhunytaké 142-vel 102 950-re, az aktív betegeké pedig több mint hétezerrel 651 348-ra emelkedett.

Az elmúlt napon 2270 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 958 214-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 619 480-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 567 242-en kaptak. Vasárnap 18 938 embert oltottak be.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy most tetőzik a járvány Ukrajnában. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elmondása szerint Ukrajnában jelenleg tetőzik a koronavírus-járvány legújabb hulláma. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.