Kárpátinfo.net


| 2022. 02. 14. – 09:30 |

Putyin elutasította az amerikai hisztériakeltést - hírösszefoglaló

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a "tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést" Joe Biden amerikai vezetővel folytatott szombati telefonbeszélgetésében. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Putyin elutasította az amerikai hisztériakeltést; Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja a magyar konzuli szolgálat; Ukrán elemzők: nem érné meg Oroszországnak megszállni Kijevet; Az izraeli miniszterelnök azonnali távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket; Biden: Komoly ára lesz egy esetleges orosz támadásnak. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. február 13-án.

Putyin elutasította az amerikai hisztériakeltést

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította a "tetőfokára hágott amerikai hisztériakeltést" Joe Biden amerikai vezetővel folytatott szombati telefonbeszélgetésében. Jurij Usakov, a Kreml külpolitikai tanácsadója egy sajtótájékoztatón elmondta: az elmúlt napokban és órákban az abszurditásig fokozódott a helyzet - közölte az MTI. "Az amerikaiak még az orosz invázió napját is bejelentették, miközben katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának" - emlékeztetett. Usakov hangsúlyozta: a vezetők ennek ellenére megállapodtak abban, hogy minden szinten fenntartják a kapcsolatot. Putyin azt is jelezte Bidennek, hogy az Egyesült Államok nem vette figyelembe Oroszország legfontosabb biztonsági aggályait, és Moszkva erre hamarosan válaszolni fog.

Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja a magyar konzuli szolgálat

Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja a konzuli szolgálat a honlapján olvasható ajánlásában. "Az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy az Ukrajnába utazásuk szükségességét fontolják meg és lehetőség szerint halasszák későbbre". Mint írták: ismét felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy ha mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, regisztráljanak konzuli védelemre. Az utazóknak és az országban tartózkodó magyaroknak azt tanácsolják, hogy szorosan kövessék figyelemmel a helyi híreket és a közösségi médiát, és tartsák be a hatóságok utasításait.

Ukrán elemzők: nem érné meg Oroszországnak megszállni Kijevet

A Védelmi Stratégiák Központja nevű ukrán elemzőintézet szakértői vasárnap közzétette elemzésükben arra a következtetésre jutottak, hogy Oroszországnak aligha érné meg megszállni az ukrán fővárost, Kijevet. A központ szakértői elemzésükben - amelyből az UNIAN hírügynökség idézett - megállapították, hogy Oroszország fő célja Ukrajna teljes ellenőrzése, ami könnyebbnek tűnik, ha a fővárost elfoglalják - közölte az MTI. Kifejtették, hogy az ukrán főváros elfoglalása Ukrajna teljes körű inváziójának nem éppen "költségvetésbarát" változata. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a repülőterek, pályaudvarok, hidak ellenőrzés alá vonásához az orosz fegyveres erők taktikai légideszant csapatait kell bevetni. Ezek pedig  az Ukrajnában meglévő biztonsági eszközökkel semlegesíthetők. Ezen túlmenően az ilyen akcióknak nincs értelme az általános fegyveres erők áthelyezése nélkül a terület megszállásának további fenntartása érdekében.

Az izraeli miniszterelnök azonnali távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket, és elrendelte, hogy szerdáig evakuáljanak minél több jelentkezőt - jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Az Ukrajna elleni orosz inváziótól tartva a miniszterelnök - noha vallásos zsidóként szombaton csak emberéletek védelmében, különösen fontos célból végez munkát - helyzetértékelést tartott szombaton annak érdekében, hogy felgyorsítsák az izraeliek evakuálását. Szombat este szigorították az ukrajnai utazási figyelmeztetést is, és Bennett felszólította az izraelieket, hogy haladéktalanul hagyják el az országot. Izraelben úgy vélik, hogy várhatóan szerda reggelig lesz lehetséges a légiközlekedés zavartalan fenntartása Ukrajnában, és ezért megkezdték az Odesszába és Kijevbe tartó izraeli járatok sűrítését, hogy a határidőig minél többen elhagyhassák az országot - hangzott el a katonai rádióban vasárnap.

Biden: Komoly ára lesz egy esetleges orosz támadásnak

Joe Biden amerikai elnök szombati telefonbeszélgetésük során azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy súlyos ára lesz egy Ukrajna elleni esetleges támadásnak – közölte a Fehér Ház. Biden leszögezte: az Egyesült Államok és szövetségesei határozott választ adnak egy esetleges orosz offenzívára, és gyorsan, súlyos árat fizettetnek Moszkvával. Megjegyezte: egy invázió nagy szenvedést okozna az embereknek, és megrendítené Oroszország helyzetét - közölte a hirado.hu az MTI-re hivatkozva. Az amerikai elnök egyúttal jelezte: Washington kész folytatni a diplomáciai párbeszédet, ugyanakkor más forgatókönyvekre is felkészült. A két vezető 62 percig beszélt egymással – tette hozzá a Fehér Ház.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.