HáziPatika.com

| 2022. 02. 15. – 09:56

Ha viszonylag rendszeres mozgás és egészséges táplálkozás mellett is azt vesszük észre, hogy elkezdtek ránk felszaladni a kilók, akkor érdemes tudnunk, hogy igen gyakran szervi/hormonális probléma, vagy valamilyen betegség áll a háttérben.

Ha extrém módon kimerültek is vagyunk: pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy alulműködése különösen a nőket érinti gyakran. A viszonylag hirtelen hízás mellé ilyenkor alacsony energiaszint, kimerültség, száraz bőr, hajhullás, székrekedés is társulhat, mivel a betegség miatt lelassul az anyagcsere - írja a Házipatika.com.

Ha a menzesz is abnormális: PCOS

A policisztás ovárium szindróma nevű endokrin-kórképben szenvedők szervezetében felborul az ösztrogén és a tesztoszteron egyensúlya, aminek számos kellemetlen következménye lehet. A hízás mellett rendszertelen menzesz, arcszőrzet-növekedés és migrén is kísérheti.

Ha sokat is stresszelünk: depresszió vagy szorongás

A krónikus stressz miatt szervezetünk túl sok adrenalint, illetve kortizolt termelhet, és ezeknek a hormonoknak a nem megfelelő arányú termelődése is okozhat hízást. A konstans szorongás, rossz hangulat mellett alvászavarokat, krónikus fáradtságot is tapasztalhatunk ilyenkor.

Ha a 40-es éveinkben vagyunk: perimenopauza

A rendszeres menzesz és a menstruáció megszűnése, vagyis a menopauza közötti átmenet számos hormonális és egyéb változással jár, amely már a negyvenes években elkezdődik. Ilyenkor az ösztrogénszint össze-vissza csökken, illetve emelkedik, ami súlynövekedést okozhat. Ha a hízás mellett rendszertelen menzeszt, hőhullámokat, hangulatingadozást, libidóvesztést is tapasztalunk, akkor valószínűleg ez lehet az ok.

Ha új gyógyszerünk van: mellékhatás

Ha valamilyen új gyógyszer szedése után tapasztaljuk a hízást, akkor könnyen lehet, hogy a szer mellékhatásával van dolgunk. Ez különösen antidepresszánsok esetében gyakori.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek