Politika | 2022. 02. 15. – 16:00 |

A világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport hétfőn gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen arra az esetre, ha megtámadná Ukrajnát

A világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport hétfőn gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen arra az esetre, ha megtámadná Ukrajnát. Fotó: Internet

Hirdetés

A kínai külügyminisztérium szóvivője kedden úgy vélekedett, hogy felelőtlenség hangulatkeltő kijelentéseket tenni az ukrajnai helyzet kapcsán, miután a világ legfejlettebb iparosodott országait tömörítő G7-csoport hétfőn gazdasági szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen arra az esetre, ha megtámadná Ukrajnát.

Vang Ven-pin külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján arra szólította fel a feleket, hogy méltányos és nyílt módon teremtsék meg a szükséges körülményeket a helyzet politikai rendezésére - írja az MTI.

Hangsúlyozta: a konfrontáció támogatása a hidegháborús taktikához történő visszalépés lenne.

Vang egy nappal korábban arról is beszámolt, hogy Kína Ukrajnában állomásozó diplomáciai kirendeltségei a megszokott módon üzemelnek. A kijevi kínai nagykövetség mindazonáltal felhívásban figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárokat és intézményeket, hogy kísérjék figyelemmel a helyzet alakulását, és fokozott körültekintéssel járjanak el - tette hozzá.

Amerikai tisztségviselők az elmúlt napokban azt mondták: hírszerzési értesüléseik azt sugallják, hogy Oroszország "bármelyik pillanatban" dönthet Ukrajna megszállásáról. Washington szerint az ukrán határ mentén felsorakozó orosz katonák száma eléri a 130 ezret.

Oroszország ugyanakkor visszautasítja a nyugati vádat, hogy meg akarná támadni Ukrajnát.

Hszi Csin-ping kínai elnök február 4-én Pekingben fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, megbeszélésüket követően pedig közös közleményben sürgették a NATO terjeszkedésének leállítását. Január végén Vang Ji kínai külügyminiszter Oroszország "jogos aggályainak" orvoslását sürgette Ukrajna kapcsán Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetésekor.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Johnson és Biden szerint van még mód a diplomáciai megoldásra. A két vezető fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy az európai országok csökkentsék függésüket az orosz földgázszállításoktól. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.