MTI

| 2022. 02. 16. – 16:30 |

Finnország fontolóra veszi Ukrajna pénzügyi megsegítését, ha katonai támadás érné

Finnország fontolóra veszi Ukrajna pénzügyi megsegítését, ha katonai támadás érné. Fotó: Internet

Hirdetés

Finnország fontolóra veszi Ukrajna pénzügyi megsegítését, ha katonai támadás érné - jelentette ki Sanna Marin miniszterelnök rendszeres havi sajtótájékoztatóján kedden, megjegyezve, bonyolultabb kérdés, hogy a segítség magában foglalná-e a fegyverexportot is - számolt be az Euractiv brüsszeli hírportál.     

A finn kormányfő kitért az Oroszország elleni esetleges szankciókra, valamint a NATO-tagságról szóló vitára is - írja az MTI.

Amennyiben bekövetkezne Oroszország támadása Ukrajna ellen, és ennek nyomán az Európai Unió (EU) szankciókat, Oroszország pedig ellenintézkedéseket vezet be, a finn vállalatok is az érintettek között lennének, s ezzel kapcsolatban a finn kormányfő elmondta:  

Finnország és Oroszország kereskedelmi kapcsolatait megvitatták az európai partnerekkel, és Helsinki álláspontja megértésre talált.

A Krím félsziget annektálása után az EU által bevezetett büntetőintézkedések Finnország Oroszországba irányuló exportjának mindössze fél százalékát érintették. Az orosz ellenszankciók viszont keményebben sújtották Finnországot, mivel Oroszország blokkolta a finnek Oroszországba irányuló exportjának mintegy 5 százalékát, amely főként élelmiszerekből, például tej- és hústermékekből áll.

Az oroszok Ázsiából gyorsan találtak helyettesítő piacokat, a finn GDP-re gyakorolt hatás 0,1 százalékos volt. Ezúttal a következmények még jelentősebbek lehetnek, ha az energia is felkerül a szankciós listára.

A finn miniszterelnöknőt ismét megkérdezték Finnország esetleges NATO-tagságáról és -kérelméről. Az év elején Marin heves vitát váltott ki azzal a jóslatával,

hogy a 2023 áprilisában esedékes következő parlamenti választások előtt "nagyon valószínűtlennek" tűnik a csatlakozási kérelem benyújtása.

A kormányfő ugyanakkor most kitartott korábbi kijelentése mellett, miszerint mégsem kizárt hogy Finnország még ebben a parlamenti ciklusban beadja jelentkezését az észak-atlanti katonai szövetséghez.

Korábban hírt adtunk arról, hogy Japán miniszterelnöke 100 millió dolláros kölcsönt ajánlott fel Ukrajnának. Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során a japán kormány vezetője az összeget sürgősségi kölcsön formájában ajánlotta fel. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.