MTI

| 2022. 02. 16. – 11:30

Oroszország nem vett részt az Ukrajna kérésére az Európai Biztonsági és Együttműködései Szervezet (EBESZ) égisze alatt sürgősséggel összehívott keddi bécsi értekezleten, amelyen az ukrán határ közelében végrehajtott nagyszabású orosz csapatösszevonásokra kívántak magyarázatok kérni.

„Sajnos, de ez nem meglepő, az Oroszországi Föderáció nem jött el” – jelentette ki a tanácskozáson az 57 – európai, közép-ázsiai és észak-amerikai – tagállamot tömörítő szervezetnél akkreditált amerikai nagykövet, Michel Carpenter a sajtónak átadott írásos összefoglaló szerint, írja az MTI.

„Oroszország nem csupán Ukrajna jogos biztonsági aggodalmait nem volt hajlandó tudomásul venni, de azt is elutasította,

hogy részt vegyen az EBESZ egyik alaptevékenységében, a kockázatcsökkentésben” – mondta a nagykövet.

A francia EBESZ-misszió az Európai Unió nevében Twitter-üzenetben felszólította Moszkvát, hogy „szüntesse meg a válságot, és vállaljon kötelezettséget az építő jellegű, diplomáciai megoldás mellett”.

Oroszország kedden bejelentette, hogy az ukrán határ közelében felvonultatott százezer katona egy része kedden visszatér a laktanyákba. Az orosz hadsereg ugyanakkor február 20-ig nagyszabású hadgyakorlatot folytat az Ukrajnával határos, Moszkvával szövetséges Fehéroroszországban.

Előzőleg hétfőn tartottak hasonló tanácskozást az EBESZ-ben, akkor a balti államok kérésére.

A jelenlegi válság előtt kevesebb mint tíz ilyen tanácskozást tartottak a tagállamok hadseregei közötti átláthatóságról rendelkező Bécsi Dokumentum 1990. évi elfogadása óta.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek