Mozaik | 2022. 02. 16. – 14:00 |
A különleges tárgyat a Norvég Kulturális Örökségkutató Intézet (NIKU) ásatásai során fedezték fel az Oslo óvárosában található középkori park előkészítő munkálatai során. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A különleges tárgyat a Norvég Kulturális Örökségkutató Intézet (NIKU) ásatásai során fedezték fel az Oslo óvárosában található középkori park előkészítő munkálatai során. A csapat korábban egy sólyomfigurát is talált, miközben épp egy hulladékréteget tártak fel a helyszínen. A szakemberek szerint mindkét felfedezés a 13. század környékéről származhat.

A helyszín értékes régészeti lelőhelynek bizonyult, ahol a legújabb felfedezés egy durván vágott, pontosan 11,4 centiméter hosszú, összesen nyolc rúnával faragott fatárgy. A rejtélyes dolgot Kristel Zilmer, az oslói egyetem runológia professzora fejtette meg, aki a rovásírásos ábécék , a rovásírásos feliratok és azok történetének tanulmányozásával foglalkozik - írja az Origo.

Úgy gondolom, hogy hogy a szöveg egy tulajdonos felirata lehet, akinek a nevét „asbin"-ként írják le, ami valószínűleg az „Ásbjǫrn" rövidítése, és ami egy gyakori óskandináv férfinév,

amely megtalálható a középkori írásokban, gyakran latin betűkkel

– mondta Kristel Zilmer professzor a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A szöveg többi része skandináv nyelven íródott és így hangzik: „á mik", ami azt jelenti, hogy a „tulajdonom".

Hozzátette: a tárgy formája azt sugallja, hogy egyfajta címkeként vagy jelzőként használták, esetleg valamihez hozzácsatolták, hogy ezzel is jelezzék, hogy az adott dolog „Ásbjǫrn birtoka", amivel megjelölte a tulajdonát, például az árukat vagy a személyes tárgyakat. 

Bár a tudomány még nem tudja, hogy Asbjørn valójában mit is birtokolt, a jelző egyértelműen egy valós személy nevét adja meg, aki Oslóban élt a 13. században, és aki betekintést nyújthat a város 13. századi kereskedelmi tevékenységébe.

A szakemberek úgy vélik, hogy a férfi valószínűleg egy kereskedő volt,

akik a kikötő körüli Oslo Klemetsallmenningen területén tevékenykedett, ahol a kézművesek bódékat állítottak fel az utcákon, és ahol olyan termékeket árultak, mint például cipők és csizmák, fésűk, vasszerszámok, fegyverek, finom kovácsolt termékek, esztergált és készített edények, valamint élelmiszereket, például kenyeret, húskészítményeket és halat.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.