Kárpátinfo.net


| 2022. 02. 16. – 09:30

Zelenszkij 24 órát adott az Ukrajnából meglépett képviselőknek és oligarcháknak a hazatérésre; Zelenszkij az egység napjává nyilvánította február 16-át, az orosz támadás napját; Belügyminisztérium: A járművezetőknek fel kell készülniük a járművek ellenőrzésére; Kárpátalján az SZBU megkezdte a terrorellenes gyakorlatokat; Fogorvosi székben lőttek le egy ismert bűnözőt Ukrajnában. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2022. február 15-én.

Zelenszkij 24 órát adott az Ukrajnából meglépett képviselőknek és oligarcháknak a hazatérésre

Volodimir Zelenszkij elnök felszólította az Ukrajnából távozott parlamenti képviselőket és oligarchákat, hogy 24 órán belül térjenek haza az ország számára sorsdöntő pillanatban, megjegyezve, hogy az ő családja Kijevben van – adta hírül az pravda.com.ua hírportál hétfőn az államfő sajtótájékoztatójára hivatkozva, melyet a Karpat.in.ua idéz. A tudósítás szerint Zelenszkij az Olaf Scholz német kancellárral folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatóján kijelentette: „a családom mindig velem van, mindig Ukrajnával van. És ez nem pátosz. Én vagyok az elnök, a feleségem a first lady, ezért példát kell mutatnunk viselkedésből.” Az elnök hozzátette, „ez nem kötelező mindenki számára, de úgy gondolom, hogy ez alapvető dolog és nagyon fontos az állam, valamint a társadalom számára. Ami az üzletembereket illeti, mint mondják, csak tegnap, február 13-án 30 charterjárat indult.” Szerinte „ez azt mutatja, hogy gazdag országunk van. A lényeg, hogy üresen hagyják el Ukrajnát, ne vigyenek ki semmit.”

Zelenszkij az egység napjává nyilvánította február 16-át, az orosz támadás napját

Volodimir Zelenszkij elnök az egység napjává nyilvánította február 16-át, az Ukrajna elleni orosz támadás feltételezett napját hétfőn az agresszió kapcsán az ukránokhoz intézett videoüzenetében, hangsúlyozva, hogy a helyzet ellenőrzés alatt áll, mert Ukrajna még soha nem volt olyan erős, mint most – adta hírül az rbc.ua hírportálra hivatkozva a Karpat.in.ua. A tudósítás szerint Zelenszkij beszédében arról biztosított, hogy a helyzet Ukrajnában ellenőrzés alatt áll, és a hatóságok készen állnak a fejlemények bármilyen alakulására. Az elnök kiemelte, hogy Ukrajna békére törekszik, és kizárólag diplomáciai úton akarja visszaszerezni a Krímet és Donbászt. Figyelmeztetett, hogy azoknak az üzletembereknek és politikusoknak, akik a támadási fenyegetés árnyékában elhagyták Ukrajnát, 24 órán belül vissza kell térniük, hogy bebizonyítsák, igazi ukrán állampolgárok.

Belügyminisztérium: A járművezetőknek fel kell készülniük a járművek ellenőrzésére

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter kijelentette, hogy a sofőröknek fel kell készülniük a járműveik ellenőrzésére. "Először is szeretném elmondani, hogy a családommal itt maradunk Ukrajnában" - kezdte a Pravo na vladu című műsor adásában, melyet az Unian.net hírportál idéz. Ezt követően az adásban a február 19-ig tartó fokozott rendőri szolgálati rend bevezetését kommentálva kifejtette, hogy ennek alapján a kritikus infrastrukturális létesítmények védelmét megerősítik. Monasztirszkij hangsúlyozta, a napokban több rendőr lesz az utcákon, több autót ellenőriznek majd. Kijelentette: egyelőre nem tárgyalják a hadiállapot bevezetését az országban.

Kárpátalján az SZBU megkezdte a terrorellenes gyakorlatokat

Mától, azaz február 15-től az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megkezdte a három napos terrorellenes gyakorlatait Kárpátalján. A SZBU tájékoztatása szerint a terrorellenes gyakorlatra a Munkácsi és a Beregszászi járásokban kerül sor. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat arra kéri az állampolgárokat, hogy legyenek megértőek az esetleges kellemetlenségekkel kapcsolatban, és megfelelően reagáljanak a rendfenntartók jogszerű intézkedéseire, követeléseire. Tartsák maguknál személyazonosító okmányaikat. A gyakorlatokat a lehető legélethűbben, speciális felszerelések és fegyverek használatával tartják meg. Egyes területeken az emberek és a járművek mozgásának ideiglenes korlátozására, a személyazonosító okmányok ellenőrzésére, az autók átvizsgálására is sor kerülhet.

Fogorvosi székben lőttek le egy ismert bűnözőt Ukrajnában

Ukrajnában, az Ivano-Frankivszk megyei Jaremcse városában egy fogorvosi székben lőttek agyon egy férfit. Február 13-án kijevi idő szerint 18:45 órakor a 102-es segélyhívó számra egy gyilkosságról érkezett bejelentés. A fogorvos elmondta a rendőröknek, hogy egy ismeretlen férfi beszaladt a rendelőbe, és többször rálőtt a páciensére. A gyilkos azonnal elmenekült a helyszínről. Az áldozat orvosi segítségnyújtás közben halt meg. A Halickij Korrespondent helyi kiadvány forrásai szerint az áldozat Igor Dudka, aki egy Szuhoj  (Сухой) nevű bűnbanda ismert tagja.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek