Politika | 2022. 02. 17. – 10:45 |
Milos Zeman cseh államfő nem számol azzal, hogy Oroszország fegyveres támadást indítana Ukrajna ellen. Fotó: Internet

Hirdetés

Milos Zeman cseh államfő nem számol azzal, hogy Oroszország fegyveres támadást indítana Ukrajna ellen. Az állítólagos orosz agresszióról szóló információk az amerikai titkosszolgálatok újabb kudarcát jelentik - jelentette ki Milos Zeman abban az interjúban, amelyet csütörtökön közölt a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

Milos Zeman megismételte korábbi állítását, miszerint a fegyveres összetűzés több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozhatna az oroszoknak, és ezért szerinte Moszkva nem fog kockáztatni - írja az MTI.

A cseh elnök viszont továbbra sem zárja ki, hogy esetleg helyi konfliktusok alakulhatnak ki a kelet-ukrajnai szakadár régiók, Donyeck és Luhanszk határain.

"Az oroszok nem bolondok, hogy olyan akcióba kezdjenek, amely több kárt hozna nekik, mint hasznot. Az amerikai titkosszolgálatok számára ez már a harmadik kudarc. Az első Irak volt, ahol végül is nem találtak tömegpusztító fegyvereket, a második felsülést Afganisztán jelenti, amikor az amerikaiak azt állították, hogy a tálibok sosem foglalják el Kabult. A harmadiknak pedig most vagyunk tanúi" - mutatott rá Zeman.

A cseh elnök ismételten kijelentette: a NATO-egységek elhibázott afganisztáni kivonása miatt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárnak le kellett volna mondania.

"Nem kérdem a CIA-t, milyen forrásai vannak. Az említett három eset kapcsán azonban erősen kétlem a források minőségét"

- jegyezte meg Zeman, az amerikai titkosszolgálatokra utalva.

A cseh államfő az interjúban kijelentette: egyetért elődjével, Václav Klausszal, aki Petr Fialának szerdán nyílt levelet írt, amelyben felszólította a miniszterelnököt: támogasson olyan diplomáciai tárgyalásokat, amelyek az ukrán-orosz feszültséget mindkét fél érdekeinek figyelembevételével akarják megoldani.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy ismét kelet-európai körútra indul a brit külügyminiszter. Újabb kelet-európai körútra indul csütörtökön Liz Truss brit külügyminiszter az ukrajnai válság ügyében kezdett brit diplomáciai erőfeszítések folytatásaként.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.