MTI

| 2022. 02. 17. – 14:00 |

Oroszország továbbra is vonultat fel csapatokat az ukrán határhoz, és a jelek szerint korlátozott támadásra készül az ország ellen

Oroszország továbbra is vonultat fel csapatokat az ukrán határhoz, és a jelek szerint korlátozott támadásra készül az ország ellen. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszország továbbra is vonultat fel csapatokat az ukrán határhoz, és a jelek szerint korlátozott támadásra készül az ország ellen – közölte szerdán az észt külföldi hírszerzés igazgatója.

A tervezett behatolás „rakétákkal történő légitámadást és egy kulcsfontosságú ukrajnai terület elfoglalását foglalja magában” – jelentette ki Mikk Marran, írja az MTI.

„Jelenleg úgy értékeljük, hogy elkerülik a népesebb városokat, mert ezeknek a területeknek az elfoglalásához túl sok katonára van szükség”

– mondta Marran a szolgálat éves jelentéséről tartott sajtótájékoztatón.

A hírszerző szolgálat vezetője szerint egy másik lehetőség lehet a harcok fokozódása a két oroszbarát szakadár ukrajnai területen. Egy ilyen eszkaláció „nagyon valószínű”, ezzel Oroszország hihetően tagadhat, és elkerülheti a szankciókat.

„Ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, ez felbátoríthatja Moszkvát, hogy a következő években növelje a balti államokra gyakorolt nyomást” – mondta Marran. „A háborúval való fenyegetés Putyin fő politikai eszközévé vált” – fűzte hozzá.

Az észt hírszerzésnek legalább tíz harcoló osztagról van tudomása, amelyek az ukrán határ felé nyomulnak, ahová száz orosz harcoló osztagot, azaz mintegy 170 ezer katonát vonultattak fel – közölte a hírszerzés vezetője.

Ebben a számban benne van az Ukrajna körüli területeken folyamatosan állomásozó katonák létszáma, de azoké a csapatoké is,

amelyeket Oroszország Fehéroroszországba küldött hadgyakorlatra az ukrán határ közelébe.

Az értesülések szerint e katonák közül sokan a február 20-án befejeződő hadgyakorlat után is Fehéroroszországban maradnak, ami jelentős aggodalomra ad okot a NATO-nak, amelynek a balti államok is tagjai – mondta Mikk Marran. „Ez csökkentené a felkészülési időt a Baltikum elleni esetleges támadáshoz” – mutatott rá.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Stoltenberg szerint Oroszország lépései komoly veszélyt jelentenek az euroatlanti biztonságra. A NATO-tagállamok védelmi miniszterei a katonai szövetség védelmi és elrettentő képességének további erősítéséről egyeztek meg.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.