HáziPatika.com

| 2022. 02. 17. – 20:06

 A rendszeres kávéfogyasztás csökkentheti a prosztatarák kialakulásának veszélyét - derült ki egy kutatásból. 

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb serkentő ital, amelynek rituáléja nélkül a legtöbbünk el sem tudná indítani a napját. Néhány kutatási eredmény szerint ugyanakkor nem csak a felfrissítésünkről gondoskodhat egy csésze fekete, de rendszeres fogyasztása az egészségünket is szolgálhatja. Egy friss tanulmány szerint a prosztatarák kialakulásának esélyét is csökkentheti - írja a Házipatika.com.

A prosztatarák ellen is védhet a kávé

A prosztatarák a második leggyakoribb daganattípus, amely Magyarországon is rengeteg férfi életét követeli. Habár elsősorban az idős férfiak betegsége, 40-45 éves kor után már bárkinél kialakulhat. A betegségek csaknem háromnegyede a fejlett világban fordul elő, és az 1970-es évek óta néhány ázsiai országban, köztük Japánban, Szingapúrban és Kínában is jelentősen megnőtt az előfordulása. A kávéfogyasztás prosztatarákra gyakorolt hatásairól eddig nagyobb tanulmányok nem születtek, a népszerű italról azonban korábban már kimutatták, hogy fogyasztása csökkentheti a máj-, bél- és emlőrák kockázatát.

A kávé és a prosztatarák összefüggéseinek megértéséhez a kutatók Észak-Amerikában, Európában és Japánban begyűjtött egészségügyi adatokat használtak fel. Több mint egymillió férfi egészségügyi adatait érték így el, közülük 57732-nél alakult ki prosztatarák. A vizsgált emberek némelyike akár napi 9 kávét is fogyasztott, de a legtöbben 1-2 csésze feketével vészelték át a napot, illetve sokan egyáltalán nem, vagy csak alkalmanként kávéztak.

Az adatok alapján a legtöbb kávét fogyasztók között 9 százalékkal alacsonyabb volt ennek a daganattípusnak az előfordulása. Számításaik szerint naponta minden csésze nagyjából 1 százalékkal csökkentette a prosztatarák veszélyét. A mélyebb elemzés azt is kiderítette, hogy a naponta több kávét is fogyasztók körében 12-16 százalékkal alacsonyabb volt a végzetes kimenetelű prosztatadaganat.

A kávéban lévő anyagok némelyike antioxidáns- és gyulladáscsökkentő hatású, felpörgeti a glükóz-anyagcserét és a nemi hormonok szintjét is befolyásolja. A kutatók szerint valószínűleg ezen tulajdonságainak összessége lehet pozitív hatással az egészségünkre. Ahhoz azonban, hogy ezeket a hatásokat pontosabban feltérképezhessék, a szakértők szerint további vizsgálatokra lesz szükség.


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek