Politika | 2022. 02. 17. – 12:00 |
A válaszadók 63%-a úgy gondolja, hogy Ukrajnának felül kellene vizsgálnia a minszki megállapodásokat, és újakat kellene aláírnia. Fotó: Internet

Hirdetés

 A Rating szociológiai csoport által február 12-13-án végzett lakossági társadalmi-politikai hangulatkutatási felmérés eredményei azt mutatják, hogy az ukránok 57%-a Oroszországot látja bűnösnek a minszki megállapodások működésképtelenségében.

A megkérdezettek 10%-a pedig a Kremlnek alárendelt Donyecki (DNR) és Luhanszki (LNR) Népköztársaságok fegyvereseit okolja ezért

- írja az Unian.net.

A válaszadók csupán 12%-a okolja Ukrajnát. 12%-uk pedig nehezen tudott válaszolni arra, hogy ki a hibás.

A válaszadók 63%-a ugyanakkor úgy véli, hogy Ukrajnának felül kellene vizsgálnia a minszki megállapodásokat, és újakat kellene aláírnia.

A szociológusok megjegyezték, hogy ez a szám dinamikusan növekszik.

Csak 11% mondta azt, hogy Ukrajnának minden követelményt teljesítenie kell; a válaszadók 18 százaléka az ellenkezőjét gondolja: Ukrajnának teljesen ki kellene lépnie a tárgyalási folyamatból.

Oroszország, amely katonai invázióval nyomást gyakorol Kijevre és az EU-ra, megpróbálja rávenni Ukrajnát, hogy a Kreml feltételei alapján hajtsa végre a minszki megállapodásokat. Moszkva ragaszkodik a Donbász "különleges státuszának" elfogadásához és a destabilizált régió széles körű autonómiájának biztosításához.

Ukrajnában tett látogatása során Olaf Scholz német kancellár elmondta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette a Donbászról és a "helyi választásokról" szóló törvényjavaslatok átadását a háromoldalú kapcsolattartó csoportnak.

Az ukrán elnök korábban azt állította, hogy az elődje által sok évvel ezelőtt aláírt "minszki megállapodásokban" sok kérdés van.

Zelenszkij 2020-ban nem járult hozzá Ukrajna alkotmányának módosításához a donbászi választásokkal kapcsolatban, miközben a megszálló erőket nem vonják ki onnan.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy Kuleba nem hajlandó végrehajtani a minszki megállapodásokat orosz feltételek mellett. Kuleba szerint Oroszország igyekszik "manipulálni" a megállapodások tartalmával, és "előmozdítani a lényegükről alkotott torz elképzelést". 


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.