MTI

| 2022. 02. 17. – 13:00

Rio de Janeiro brazil államban legfrissebb értesülések szerint legalább hatvanhat ember életét vesztette a heves esőzések keltette árvizekben és földcsuszamlásokban – közölte szerdán a G1 hírportál a helyi hatóságokra hivatkozva.

Korábban harmincnyolc halottról tettek említést. Félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet – ismertette Rubens Bomtempo petrópolisi polgármester, akit az Agencia Brasil helyi hírügynökség idézett, írja az MTI.

A Rio de Janeiro közelében található, a turisták körében kedvelt Petrópolis városában házak tucatjai szenvedtek károkat és váltak lakhatatlanná,

aminek nyomán mintegy háromszázan maradtak fedél nélkül.

A városvezetés szükségállapotot hirdetett, segélyszervezetek pedig adományfelhívásokat tettek közzé. Az interneten megjelent videofelvételeken összeomlott házakat, elárasztott üzleteket és az áradattal elsodort autókat lehetett látni a mintegy 300 ezer lakosú városban.

Különleges mentőegységek csónakokkal és terepjárókkal kutattak lehetséges további áldozatok után. A hadsereg négyszáz katonával segíti a kutató-mentő munkálatokat.

A brazil meteorológiai szolgálat szerint néhány órán belül Petrópolis egyes városrészeiben 260 milliméter csapadék esett, ami meghaladja az egész februárban szokásos átlagot.

A városvezetés háromnapos gyászt rendelt el. Sao Paulo brazil államban február elején huszonnyolc ember éltét követelte az ítéletidő. A jelenleg moszkvai látogatáson lévő Jair Bolsonaro elnök tragédiának nevezete a történteket, és felszólította minisztereit, hogy haladéktalanul nyújtsanak támogatást az áldozatoknak.

A II. Péter brazil császárról elnevezett város Rio de Janeiro hegyvidéki térségén fekszik.

Petrópolisban található az egykori császárok nyári rezidenciája is. 2011 januárjában több mint kilencszázan vesztették életüket Rio de Janeiro hegyvidéki régiójában a heves esőzések által kiváltott árvizekben és földcsuszamlások miatt.

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek