Kárpátinfo.net


| 2022. 02. 17. – 12:31 |

A kicsik többek között busómaszkot készítettek, és a beregiszőttes-készítés alapjaival ismerkedtek

A kicsik többek között busómaszkot készítettek, és a beregiszőttes-készítés alapjaival ismerkedtek. Fotó: Kovács Erzsébet

Hirdetés

Ismét élettel telt meg a Nagyberegi Tájház, ahol a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében, a Csoóri Sándor Alap támogatásával február 16-án sor került a tavaszi programsorozat nyitó alkalmára. A szokásokhoz híven ezúttal is farsangi mulatsággal kezdtek. Igaz, idén szűkebb körű, szerényebb, de igencsak jó hangulatú alkalomra került sor.

A kályhákban már kora reggel óta duruzsolt a tűz, hogy az érkező kisiskolásokat – a Rezeda Folkműhely legkisebbjeit – kellemes meleg várja. A konyhában is befűtöttek, hisz ott Olasz Piroska néni farsangi fánkot készített, hogy azzal és finom gyümölcsteával vendégeljék majd meg a foglalkozás végén a résztvevőket.

Így aztán a fánk illata is betöltötte a helyiséget, igazán otthonossá varázsolva a régi parasztházat, amelyben a tájházat kialakították. 

A múzeum tiszta szobáját, konyháját, a régi használati eszközöket Gál Adél mutatta be az érdeklődő kicsinyeknek, s mesélt nekik eleink életmódjáról, majd a farsangi szokásokat, hagyományokat elevenítették fel a foglalkoztató teremben. A tájház vezetője fontosnak tartja, hogy a fiatalok ne csupán a mai jelmezbemutatókat, a velencei karneválok maszkjait társítsák a farsanghoz, de ismerjék meg a magyar kultúrkörhöz tartozó szokásokat, hagyományokat is. Ezúttal a mohácsi busójárásról mesélt, majd Pap Viktória vezetésével busómaszkot is készítettek a gyerekek. Illetve Furman Éva vezetésével a beregiszőttes-készítés alapjaival ismerkedtek: mivel kisiskolások voltak a résztvevők,

a papírszövés technikájával tanulták a „fonálvezetést”, és ezúttal rozmaringágas mintát „szőttek”, egyesek igencsak ügyesen. 

A jó hangulatot már a kezdetek kezdetén megalapozták maguk a résztvevők, akik Szilágyiné Tóth Gabriella és Bak Dávid vezetésével – a Sodró együttes zenei kíséretével – gyermekjátékokat, csúfolódókat, kanásztáncot, somogyi ugróst táncoltak, elsősorban a maguk örömére, hisz itt nem volt közönség, ám látszott rajtuk, hogy ők ezt nagyon élvezik. Akárcsak a közös éneklést, daltanulást Bakné Komáromi Zsanett énekoktatóval. 

A tánc, a kézműves foglalkozás végén a rezedások aztán jóízűen fogyasztották el a farsangi fánkot is, és új élményekkel gazdagodva térhettek haza.

Kovács Erzsébet


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.