MTI

| 2022. 02. 17. – 15:00 |

Az áprilistól hatályba lépő változtatás nem segít a felvidéki magyaroknak

Az áprilistól hatályba lépő változtatás nem segít a felvidéki magyaroknak. Fotó: Internet

Hirdetés

Jóváhagyta a pozsonyi törvényhozás szerdán a szlovák állampolgársági törvénynek a kormánykoalíció műhelyéből származó módosítását – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Az áprilistól hatályba lépő változtatás nem segít a felvidéki magyaroknak.

A törvénynek azt a formáját, amely a szlovák állampolgárság „elvesztését” írja elő más ország állampolgárságának felvétele esetén, még 2010 júniusában fogadta el Pozsony, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva - írja az MTI.

Bár a jogszabályt azóta többször is módosították – finomítva annak egyes részletein –, a törvény új verziói sem könnyítettek érdemben azoknak a felvidéki magyaroknak a helyzetén, akik felvették vagy fel szeretnék venni a magyar állampolgárságot.

E tekintetben a mostani törvénymódosítás sem tér el az előzőktől.

A friss módosítás több kisebb-nagyobb újítást eszközöl, megalkotóinak állítása szerint abból a célból, hogy enyhítsen a törvény szigorán. A legérdemibb változtatás az, hogy a jövőben nem „veszíti el” szlovák állampolgárságát az a személy, aki úgy veszi fel egy másik ország állampolgárságát, hogy az adott országban legalább 5 éves előzetes tartózkodást tud felmutatni, s ezt regisztrált lakhellyel igazolni is tudja.

Ezenfelül nem „veszítik el” szlovák állampolgárságukat azok sem, akik házastársuk más állampolgárságát veszik fel. A törvény emellett könnyít a szlovák állampolgárság felvételében azok számára, akik korábban önként mondtak le arról, illetve valamelyik szülőjük, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt.

Az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség vezetői diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek minősítették a módosítást, mivel – mint rámutattak – az az állampolgárságért folyamodó szlovákok számára újabb könnyítéseket vezet be, a magyarok számára viszont fenntartja az állampolgárság elvesztésének szankcióját.

A törvénymódosítás elfogadása miatt „fekete napnak” minősítette február 16-át Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, akinek szavait a ma7.sk hírportál idézte.

„A parlament ma foltot ejtett a szlovák igazságszolgáltatáson” – mondta a pártelnök, rámutatva: a felvidéki magyarok most még távolabb kerültek attól, hogy visszatérhessenek a 2010 előtti jogállapothoz. A Szövetség kéréssel fordult Zuzana Caputová államfőhöz, hogy ne írja alá a módosítást, hanem kérje ki arról az alkotmánybíróság véleményét.

Hirdetés

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.