MTI

| 2022. 02. 17. – 10:00 |

A kelet-európai EU-gazdaságok közül a balti köztársaságokat érintené a legérzékenyebben az orosz-ukrán konfliktus esetleges még további elmérgesedése

A kelet-európai EU-gazdaságok közül a balti köztársaságokat érintené a legérzékenyebben az orosz-ukrán konfliktus esetleges még további elmérgesedése. Fotó: Internet

Hirdetés

A kelet-európai EU-gazdaságok közül a balti köztársaságokat érintené a legérzékenyebben az orosz-ukrán konfliktus esetleges még további elmérgesedése, de az orosz energiahordozó-szállítások magas aránya miatt a sérülékenyebb gazdaságok között van Szlovákia, Csehország és Magyarország is - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban bemutatott átfogó térségi szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő 12 oldalas tanulmánya hangsúlyozza ugyanakkor, hogy alapeseti előrejelzési forgatókönyve nem számol nyílt háború kirobbanásával Oroszország és Ukrajna között - írja az MTI.

A Moody's elemzése szerint ha a feszültség mégis orosz-ukrán fegyveres konfliktussá fajulna, extrém mértékben valószínűtlen lenne, hogy ez átterjedne a szomszédos EU-országokra.

A cég valószínűtlennek nevezi az Európába irányuló orosz energiahordozó-szállítások teljes leállását is.

A tanulmány megállapítja, hogy az orosz-ukrán feszültségek esetleges eszkalációjából eredő hatásoknak a közép- és kelet-európai EU-térségben Észtország, Lettország és Litvánia van a legnagyobb mértékben kitéve, mivel mindhárom fő begyűrűzési csatornán - energiahordozók, kereskedelem, biztonság - érdemi hatások érnék a három balti gazdaságot.

Alacsony azonban annak a kockázata, hogy mindez érezhető nyomást gyakoroljon a három ország szuverén adósprofiljára, mivel ezek a gazdaságok már demonstrálták, hogy alkalmazkodni tudnak az Oroszország elleni szankciókhoz, erőfeszítéseket tettek saját energiaellátási biztonságuk erősítésére, emellett mindhárom országban állandó jelleggel NATO-egységek állomásoznak - áll a Moody's tanulmányában.

Az elemzés szerint a három balti gazdaság közül Lettország és Litvánia függ a leginkább az orosz energiahordozó-szállításoktól. Lettország teljes mértékben rá van utalva az orosz földgázra, Litvánia földgázigényének 42 százalékát, nyersolajszükségletének 69 százalékát importálja Oroszországból.

Ez azt jelenti, hogy a két ország teljes energiahordozó-ellátásának 72 százaléka függ összességében az orosz szállításoktól - áll a Moody's tanulmányában.

A hitelminősítő hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy az Európai Unión belül Lettországban a legmagasabb a földgáztározók töltöttsége - a készletek hat hónapnál hosszabb ideig fedeznék a lett fogyasztást -,

Litvánia pedig már 2014-ben létesített egy úszó kikötői terminált cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására.

Észtország olajpala-termelőként és -exportőrként azon EU-országok között van, amelyeknek a legalacsonyabb az energiahordozó-importjuk, és ez a tény jórészt elszigeteli az észt gazdaságot az orosz szállítások bármiféle fennakadásától - áll a Moody's helyzetértékelésében.

A közép- és kelet-európai EU-térségen belül Magyarország és Szlovákia függése az orosz földgázszállításoktól különösen magas, és a két ország nyersolajszükségletének 45, illetve 78 százalékát is Oroszországból importálja. Mindez azt jelenti, hogy a térségen belül e két gazdaság energiakockázati kitettsége a legnagyobb, ráadásul egyiküknek sincs közvetlen hozzáférése LNG-terminálokhoz - áll a Moody's tanulmányában.

A hitelminősítő hangsúlyozza: az Európai Unió egészére igaz, hogy az orosz földgázt nem lehet könnyen és gyorsan más forrásból helyettesíteni, nem utolsósorban azért, mert a cseppfolyósított földgáz fogadására kiépített terminálok kapacitása a teljes európai fogyasztásnak a legjobb esetben is csak mintegy a negyedére elégséges.

Egy másik nagy londoni elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legutóbbi helyzetértékelése mindazonáltal azt emelte ki, hogy az orosz-ukrán konfliktusból messze a legnagyobb kár az ukrán gazdaságra hárul.

A ház közölte: modellszámításai arra vallanak, hogy a Krím-félsziget orosz annektálásától 2020 végéig eltelt hét évben

az ukrán gazdaság évente átlagosan 40 milliárd dollár - vagyis összesen 280 milliárd dollár - veszteséget szenvedett.

Ez azt jelenti, hogy Ukrajnát a konfliktus előtti ukrán hazai össztermék (GDP) 19,9 százalékával egyenlő kár érte a vizsgált időszak minden évében - állt a CEBR Londonban bemutatott tanulmányában.

Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Moody's az orosz és az ukrán államadós-osztályzatot is leminősítési felülvizsgálat alá venné orosz katonai akció esetén. Az orosz és az ukrán államadós-osztályzatot is leminősítési felülvizsgálat alá venné orosz katonai akció esetén a Moody's Investors Service. 

Forrás

MTI


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.