Kárpátinfo.net


| 2022. 02. 18. – 16:00 |

Az ukránok több mint fele úgy gondolja, hogy az ukrán hadsereg képes lesz megvédeni az országot támadás esetén, de nem hisz abban, hogy ez a támadás meg fog történni

Az ukránok több mint fele úgy gondolja, hogy az ukrán hadsereg képes lesz megvédeni az országot támadás esetén, de nem hisz abban, hogy ez a támadás meg fog történni. Fotó: Internet

Hirdetés

A Horsenin Intézet Ukrajna a fenyegetések hátterében témájú szociológiai tanulmányának eredményei szerint a legtöbb ukrán úgy véli, hogy az orosz hadsereg teljes körű inváziója Ukrajnában a közeljövőben nem fog megtörténni.

A tanulmány szerint az ukránok 62,5%-a gondolja úgy, hogy az orosz hadsereg teljes körű inváziója Ukrajnában a közeljövőben nem fog megtörténni

- írja a Korrespondent.net

A megkérdezettek 33,3%-a véli úgy, hogy nem valószínű, hogy megtörténik az orosz hadsereg inváziója, 29,2%-uk pedig úgy véli, hogy "határozottan nem".

Ugyanakkor a válaszadók 20,4%-a úgy véli, hogy Oroszország teljes körű inváziója Ukrajnában megtörténik (16,0%  szerint "inkább igen", 4,4% szerint "határozottan igen").

Az állampolgárok többsége (53,4%) úgy gondolja, hogy az ukrán hadsereg képes lesz megvédeni hazánkat az Oroszország felől érkező katonai agresszió esetén.

33,4% azon a véleményen volt, hogy ha a katonai agresszió felerősödik, a hadsereg nem tudja megvédeni hazánkat (19,9% szerint "inkább nem", 13,5% szerint "határozottan nem").

Azt is közölték, hogy az ukránok többsége a NATO-csatlakozás mellett van. Tehát ha ma népszavazást tartanának Ukrajna NATO-csatlakozásáról, akkor 54,1% szavazna a Szövetséghez való csatlakozásra.

27,9% a NATO-csatlakozás ellen van, 11%-uk nem tudott válaszolni a kérdésre.

A válaszadók 7,0%-a egyáltalán nem szavazna egy ilyen népszavazáson.

Emellett az állampolgárok többsége (53,4%) úgy véli, hogy Ukrajnának az Európai Uniót kellene az integráció irányaként választania. Az ukránok mindössze 12,3%-a fejezte ki véleményét, hogy az országnak a Vámuniót kellene választania az integrációhoz.

A válaszadók több mint negyede (26,5%) ugyanakkor úgy véli, hogy sem az EU, sem a Vámunió nem lehet Ukrajna integrációjának iránya.

A kutatók azt is megállapították, hogy az ukránok túlnyomó többsége (84,7%) büszke állampolgárságára.

A "határozottan igen" választ a válaszadók 62,5%-a, "inkább igen-t" 22,2%-a választotta.

Ugyanakkor minden tizedik válaszadó (10,7%) megjegyezte, hogy nem büszke az ukrán állampolgárságra. Az "inkább nem" választ a megkérdezettek 7,5%-a, a "biztosan nem" választ 3,2%-a adta.

Hirdetés


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.