Hirado.hu
| 2022. 02. 18. – 15:00 |

Új leletek igazolják a kutatók korábbi feltételezését: a középkorban aranybányászat folyt a szlovákiai Tužinánál, azaz Kovácspalotánál

Új leletek igazolják a kutatók korábbi feltételezését: a középkorban aranybányászat folyt a szlovákiai Tužinánál, azaz Kovácspalotánál. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Középkori aranybányákat fedeztek fel Szlovákiában. A Malá Magura dombjainál újonnan felfedezett emlékek és régészeti leletek megerősítették azt, amit a szakértők korábban csak feltételeztek: valóban létezett aranybányászat Tužinánál.  

Új leletek igazolják a kutatók korábbi feltételezését: a középkorban aranybányászat folyt a szlovákiai Tužinánál, azaz Kovácspalotánál – írja a National Geographic a The Slovak Spectator cikkére hivatkozva, melyet a Hirado idéz.

A környező települések esetében már korábban sikerült megtalálni a bányászat nyomait.

A prievidzai (privigyei) Felső-Nyitrai Múzeum szerint Tužina térségében legalább két nagy bányakomplexum működött, a maradványok egy, a Tuzsinka patak feletti lejtőn helyezkednek el. A mai Trencséni kerület ezen részén a 14. század végén csúcsosodott az aranyláz, Tužinát is ekkor alapították német bányászok.

Abban az időben a térség a Magyar Királysághoz tartozott.

A nagyobb komplexum két alagútból és több feltáró gödörből áll, a struktúrák jelentősen megváltoztatták a tájat. A vermek egy részét ma fák takarják. A régészek az egykor itt dolgozók szerszámait is megtalálták, több bizonyítékot mégis a kisebb, egy alagútból és egy gödörből álló helyszín nyújtott, ahol különféle tárgyakat fedeztek fel.

A lelőhelyre egy fémdetektoros bukkant, de az amatőr régészet ezen módja illegális Szlovákiában.

Az érintett végül egy közvetítő révén adta át a tárgyakat a múzeumnak.

A kutatók egy bányászház maradványait is megtalálták. A feltárás során egy fémlámpa is előkerült, Dominika Andreánska régész szerint ez igazi ritkaságnak számít.

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.