Kárpátinfo hetilap


| 2022. 02. 19. – 16:06

„De mind az, aki az Úrnak nevét hívja segítségül, megmenekül: mert a Sion hegyén és Jeruzsálemben lészen a szabadulás, amint megígérte az Úr, és a megszabadultak közt lesznek azok, akiket elhív az Úr!" (Jóel 2, 32)

Elég sokat kellett menekülnöm. Kezdődött gyermekkoromban, 1938-ban, a háború kezdetével, amikor az óvónéni hazaküldött. Ránk parancsolt, hogy siessünk haza, meg ne álljunk hazáig, mert az ellenség jön a repülővel, és az utcán lebombáz mindent, és mi meghalunk! Rémítő tanács egy négyéves gyermeknek, akinek sem élménye, sem fogalma nincs az ellenségről, a bombáról, de még a halálról sem…

Mert akkor nem volt TV, rádió, gombokkal működtetett gyilkoló játékok sem voltak, hála Istennek! Nem ismertük az öld meg, lődd le, semmisítsd meg, irtsd ki, győzd le fogalmat, ami ma a komputerrel működő gyermekjátékok alapprogramja! Nem csoda, ha a mai kisgyermek nem fél a haláltól, miért is félne, hiszen az csak játék! Akit ma lelőttem, holnap ugyanaz a figura jelenik meg a képernyőn, s ha ügyesen játszom, megint legyőzhetem, megölhetem egy gombnyomással! A rajongott, híres színész ma meghalt a képernyőn, de holnap ugyanez a színész játssza a szerelmes hőst, vagy az áldozatkész sebész orvost a filmen!

Mit nekem a halál! Mit nekem az élet! Minden szereplő megmenekült, mindenki túlélő a kis komputerizált játék képernyőjén, éppen úgy, mint a filmvásznon! „Csak játék”, amit játszanak a felnőttek és a kisgyermekek is. Nem félnek, nem rettegnek, nem menekülnek a halál elől, az ellenség, a veszedelem elől. Nem ismerik a félelmet, az élet tiszteletét.

Szomorú, hogy ma már nagyon sok szülő kötelezően megveszi gyermekének az életet és halált semmibe vevő játékot, filmet, könyvet, folyóiratot stb. Megkérdeztem a szülőket, hogy ismerik-e a könyvet, a filmet, a zenekazettát, vagy a számítógépes tenyérnyi kis játékot, amivel a gyermekük szórakozik. Nagyon sokan válaszolták, hogy nem, arra nekik nincs idejük, de olyan jól eljátszik azzal a gyerek! Ez a baj! Több mint baj, tragédia! A mai emberek tragédiája! Nincs időnk egymásra, nincs időnk a gyermekre, a gyermek lelkére nincs idő!

Néhány évvel ezelőtt Észak-Amerikában, itt, az én városomban, Clevelandban is egy forró augusztus délután megállt az élet! Váratlanul megszűnt a villanyáram-szolgáltatás. Megállt a légkondicionálóm, a rádiómnak elment a hangja, a lámpa fény nélkül maradt, és a hűtőszekrény teljesen kikapcsolt. Azonnal megnéztem a biztosítékokat, talán kiégett! Nem baj, ki tudom cserélni! Megtanultam néhány szerszám kezelését és munkafogást, még gyermekkoromban, mert érdekelt. Nem a biztosítóval van a hiba, valami más baj lehet…

Valaki kopog az ajtómon, a szomszéd asszony az. (Nagy csoda, itt nem járnak a szomszédok egymáshoz, nem ismerik egymást. Mindenki éli a maga elzárt életét.) Ezt az asszonyt ismerem, ugyanabba a templomba jár, ahová én is. Most nála sincs villany! Nálam sincs, talán az utcán szerelik az új épületben, s kikapcsolták az áramot. Szegény, ő háborog: „Micsoda dolog ez, nem is szólnak, csak megszüntetik a villanyt, engedelmem és hozzájárulásom nélkül?!” S már tárcsázza is az elektromos vállalat telefonszámát, de a telefonjuk néma! Elbúcsúzunk, „majd hívni fog, ha tud valami biztosat”. Közben nálam csörög a telefon, egy kedves asszony hív: „van-e nálam villany?” Nincs! A belvárosban, a klinikán, ahol ő dolgozik, megszűnt az áramszolgáltatás, a műtőben külön áramfejlesztővel dolgoznak… A többi kórházban sincs áram. Kapcsoljam be, ha van elemmel működő rádióm, s hallgassam a híreket.

2001. szeptember 11-e után vettem egy kis olcsó, elemmel működő rádiót. Szerencsére az elem még nem merült le, a rádió működőképes, mert nem is használom. Hallgatom a híreket: megszűnt az áram New York, Cleveland, Chicago, Detroit, Toronto városokban, valamint az összes környező területen.

Istenem, mi történt? Terrortámadás? Senki nem tud egyelőre semmit. A rádió sem biztat, csupán figyelemre és nyugalomra int. Tudom, kihez kell menekülnöm, futnom baj, betegség, háború, veszedelem idején. Keresem a csendet, a kapcsolatot Istennel. Mi is volt a ma reggeli igém? Mit üzent, mire figyelmeztetett az Úr a reggeli csendességemben? „De mindaz, aki az Úrnak nevét hívja segítségül, megmenekül: mert Sion hegyén és Jeruzsálemben lészen a szabadulás, amint megígérte az Úr!”

Kihez mehetnék máshoz, mint az Úrhoz? Ki az én védelmezőm? Hová menekülhetnék e nagyvilágban? Még a garázsajtómat sem tudom kinyitni, hogy autóval menjek valakihez. Nem működik az automata garázsajtónyitó sem áram nélkül. Nevetségesen bezárult minden, mint egy kis nyomorult egércsapda. Kopognak az ajtómon, a szomszédasszony jön megint, teljes pánikban van: „Jaj, mi lesz velünk, sehol nincs áram, New Yorkban sincs, meg Detroitban és Kanadában sincs… Power.”

Egyre csak jajgat (angolul), pontosan tudom, hogy mit jelent a power szó, de megnézem a szótárban is! Ha magyarra fordítom, így hangzik: hatalom, erő, hőérték, képesség.

Nekünk van „power”, erő, ne aggódjon, Isten, a mi édes Atyánk, neki van hatalma a sátán és minden ellenség felett! Jöjjön, imádkozzunk!

„Jaj, de mi van New Yorkban? Megint terror, és itt Clevelandban is! Mi lesz velünk???”

„Ne jajgassunk, imádkozzunk!”

Csendben és bizalommal elkezdtem imádkozni, beszélni az Úrral:
„Minden hatalom a Tiéd, Uram! Tudtod nélkül semmi sem történhet életemmel. Hozzád menekülök, takarj be, rejts el életem ellensége elől. Köszönöm, hogy bízhatok Benned. Magasztallak, mert tudom, hogy Te kivezeted életünket a sötétségből. Hála és köszönet Néked, Atyám. Ámen

(Morzsák 4., 2006)

Dr. Tapolyainé Bartha Gizella


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!


Hirdetés


Kövessen minket a Facebook és  Instagram oldalainkon!
Iratkozzanak fel a Telegram és a Google News csatornáinkra.
Orosz-ukrán háború: legfrissebb hírek