Kárpátinfo hetilap


| 2022. 02. 19. – 08:08 |

A nagyborzsovai születésű Kovács István már fiatalon elkötelezte magát a néptánc mellett. Oktatói tevékenysége a lelkes fiatalokat is ösztönzi kultúránk megismerésére.

A nagyborzsovai születésű Kovács István már fiatalon elkötelezte magát a néptánc mellett. Oktatói tevékenysége a lelkes fiatalokat is ösztönzi kultúránk megismerésére. Vallja: a kultúra megőrzése, átadása mindennél fontosabb.

Hirdetés

Kárpátaljai magyarként hagyományainkat, kultúránkat megismerni kötelező. Múltunk ismerete tesz teljessé minket. A magyar néptánc a zene és a tánc szeretetét közvetíti, kitartásra, elkötelezettségre nevel. Örvendetes, hogy ma is vannak, akik szívvel-lélekkel tanítják néptáncainkra a fiatalabb generációt.

A nagyborzsovai születésű Kovács István már fiatalon elkötelezte magát a néptánc mellett. Oktatói tevékenysége a lelkes fiatalokat is ösztönzi kultúránk megismerésére. Vallja: a kultúra megőrzése, átadása mindennél fontosabb. Ismerjük meg őt!

– Meséljen magáról.

– Nagyborzsován születtem. Ott is jártam általános iskolába, majd a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskolában folytattam tanulmányaimat, ott ismerkedtem meg a tánccal. Csatlakoztam az Atasz tánccsoporthoz, ahol modern és népi táncokat táncoltunk. Ez nagyon megtetszett, így érettségi után felvételiztem az Ungvári Közművelődési Szakiskolába, néptánc szakra. Nagyon szép élményeim vannak abból az időből. Emlékszem, egy rangos lembergi versenyen első helyet nyertünk a csoportunkkal. Kárpátaljáról mi vagyunk az egyetlenek, akiknek ez sikerült, ez nagy büszkeségem. Diplomám megszerzését követően a Mezővári Kultúrház vezetőjeként kezdtem el dolgozni, majd a Borzsovai Kultúrház vezetője lettem. Megismerkedtem a feleségemmel, összeházasodtunk, és két évre Németországba mentünk dolgozni. A szívünk azonban haza húzott: 2018-ban tértünk vissza, amikor is elkezdtem tanítani a Mezővári Művészeti Iskolában.

– Mára pedig több településen is oktat...

– Megismerkedtem a Kár­pátHáz Civil Szervezet vezetőivel, akiknek tervei közé tartozik, hogy néptánc foglalkozásokat indítsanak falvakban. Megkérdeztek, hogy nem vezetném-e én ezeket a foglalkozásokat. Igent mondtam. Elsőként Badalóban negyvenkét gyermeket kezdtem oktatni, majd Haláboron, Csetfalván, Nagymuzsalyban és Borzsován is elindulhattak a foglalkozások. Jelenleg háromszáz lelkes kisdiákkal próbáljuk elsajátítani a néptánc alapjait.

– Milyen tapasztalatokat gyűjtött az évek során?

– Szerencsésnek mondhatom magam, hisz lelkesek a diákjaink, szeretnek hozzánk járni. Szeretek velük követlen, baráti viszonyt kialakítani, így ők is jobban megbíznak bennem. Úgy gondolom, ezzel többet el lehet érni, bár amikor szigorra van szükség, akkor erélyes is tudok lenni. Óvodásoktól kezdődően huszonévesekig mindenféle korosztályt tanítok, ez néha megterhelő, de nagyon szeretem csinálni. Minden foglalkozást meghajlással indítok, ezzel tiszteljük meg egymást. Majd a bemelegítést követően kezdődhet a tánc. A nagyobbak már könnyebben veszik fel a ritmust, a kicsiknél játékosan zajlik az oktatás. A foglalkozások során igyekszem bemutatni nekik a magyar néptáncokon túl a különböző modern táncokat és az ukrán táncokat is.

– Hol láthatja önöket a közönség?

– Csoportjainkkal minden évben részt veszünk a Kárpátaljai Magyar Folklórfesztiválon, melyre lelkesen készülnek a táncosaink. Emellett város- és falunapok aktív résztvevői vagyunk. Terveink között szerepel, hogy rangos versenyeken is megmérettessük magunkat. De ez még a jövő titka...

– Mennyire forgatta fel a táncoktatást a járványhelyzet?

– Nehéz időszakon vagyunk túl, ezt mondhatom. Több próbánk is elmaradt, sokat kell bepótolnunk. A távoktatás ideje alatt online próbáltuk mi is megoldani a foglalkozásokat: lépéseket mutattam be, amelyeket el kellett sajátítaniuk. Tapasztalataim azonban azt mutatják, hogy a táncoktatást online nem lehet megoldani, nem tudod lemérni, hogy a gyerek mennyire jól tanulta meg az adott táncot, a páros táncokat szintén nem lehetett megvalósítani. Nehéz helyzet ez, de próbáljuk kihozni belőle a legtöbbet.

– Mely tájegység tánca a legkedvesebb önnek?

– Mindegyik tájegység tánca különleges. Talán a hortobágyi tájegység pásztortáncai állnak hozzám közel. De a kalotaszegi táncokat is kedvelem: azokban az adott ritmusra te is kitalálhatsz egy lépést. Ez egyfajta önkifejezés is.

– Egy táncosnak is fontos fejlesztenie a meglévő tudását?

– Azt gondolom, hogy mindenkinek fontos folyamatosan tanulni. Nincs olyan, hogy mindent tudunk, bármilyen területről legyen is szó. Én is folyton tanulok, fejlődök. Az interneten több oktató videó is található, amelyekből jól lehet gyarapítani a tudást. Feleségemmel egy hároméves kisfiú szülei vagyunk. Büszkeséggel tölt el, hogy Bence is táncos lábú, mikor gyakorolok, ő is beáll mellém, és próbálgatja a lépéseket. A tánc így egy családi programunk lett.

–  Mit jelent önnek a munkája?

– Ez az életem, nem is tudnék mást csinálni. A gyerekek öröme, lelkesedése feltölt energiával. Szeretném folytatni, még többeknek átadni a néptánc, a kultúra szeretetét. Ez fontos számomra, magyarságunk csak akkor maradhat meg, ha minél többen ápoljuk, továbbvisszük, itthon kamatoztatjuk tudásunkat. A jövő generációit is meg kell ismertetni azokkal a hagyományokkal, melyeket mi kaptunk szüleinktől, nagyszüleinktől.

Kurmay Anita

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 7. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.