Mozaik | 2022. 02. 19. – 09:00 |
Bemutatta a NASA az első képet, amelyet a James Webb űrtávcső készített. Fotó: Internet

Hirdetés

Bemutatta a NASA az első képet, amelyet a James Webb űrtávcső készített. Mivel az űrügynökség egyelőre még nem végezte el a teleszkóp teljes finomhangolását, ezért az első felvétel kissé homályos lett.

A NASA a tervek szerint májusra készíti el az első olyan fotót, amelyet a jövőben az űrtávcsőtől valójában várhatunk, előzetesen viszont már most megmutatott egyet - írja a Hirado.

Az űrteleszkóp első fotója egy olyan képmozaik, amin 18 különálló fénypontot látni.

Valójában ezek a fénypontok mind ugyanattól a csillagtól származnak, ám a 18 tükörszegmens finomhangolása még nem fejeződött be, így mindegyik külön-külön küldte el a befogott fényt a műszer érzékelőjének, a NIRCam-nak.

A fotón – amely körülbelül ezer képből áll össze – a HD 84406 kódjelű, egy a Naphoz hasonló csillag látható, amely a Nagy Medve csillagképben helyezkedik el, nem messze a Göncölszekértől. A csillag körülbelül 260 fényévnyire van a Földtől.

A NASA egy extra fotót is közzétett: a kép a NIRCam egyik olyan lencséjéről készült, ami a tükör felé néz, hogy a mérnökök munkáját segítse.

Gyakorlatilag a teleszkóp szelfijéről van szó.

A világító szegmens közvetlenül a lencse felé tükrözi a fotózott csillag fényét.

A NASA jelezte, hogy a tervek szerint a következő egy hónap során úgy módosítja majd a beállításokat, hogy a fénypontok egy képpé álljanak össze. A mostani képkészítés egy próba volt arra, hogy az érzékelő valóban képes-e a fény begyűjtésére, másfelől pedig megnézik, hogy a 18 tükörszegmens mindegyike tükrözi-e a fényt a műszernek.

A James Webb űrteleszkópot december 25-én indult útjára az Európai Űrhajózási Hivatal kouroui (Francia Guyana) űrrepülőteréről, és január végén érte el végső állomását. A tudósok a tervek szerint nemcsak a világegyetem keletkezését fogják kutatni a segítségével, hanem exobolygókat is keresnek majd vele.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.