Közélet | 2022. 02. 19. – 13:48 |

Magyar Levente miniszterhelyettes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára február 18-i kárpátaljai látogatása során a Latorca-parti városban részt vett a Munkácsy Mihály Magyar Ház patinás épületében kialakított Monarchia étterem bemutató ünnepségén.

„Amikor a magyar vállalkozások a határon túli területeken, a szomszédos országokban is megjelennek, akkor olyan kultúrát, minőséget kell képviselni, amely egyrészt méltó azokhoz az országhoz, ahol vendégeskedünk, másrészt méltó ahhoz a magyar közösséghez, amely abban az országban él, harmadrészt pedig méltó ahhoz a közös gazdag múlthoz, amely olyan csodálatos műalkotásokat és épületeket hozott létre, mint amiben most is vagyunk” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, aki azt kívánta, hogy mindig teltházzal működjenek.  Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Magyar Levente miniszterhelyettes, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára február 18-i kárpátaljai látogatása során a Latorca-parti városban részt vett a Munkácsy Mihály Magyar Ház patinás épületében kialakított Monarchia étterem bemutató ünnepségén.

A vendéget és kíséretét Tarpai József, az intézmény igazgatója fogadta s mutatta be a Magyar Házat. A város központjában álló történelmi épület – amelyben az intézmény működik – egykor Osztrák–Magyar Bankként funkcionált. A háromszintes ingatlan megvásárlását és teljeskörű felújítását Magyarország Kormánya finanszírozta, s az elmúlt évben adták át. Azóta számos kulturális rendezvénynek, találkozónak, kiállításnak adott otthont. Tarpai József az épület bejárásakor a jövőbeni tervekről is beszámolt.

Ez alkalommal került sor a Magyar Konyha Hetén, február 24-én nyitó, az épület alagsorában kialakított Monarchia étterem és kávézó bemutatására is. Ahol a magas rangú vendégeket Rácz Mihály, az étterem magyarországi tulajdonosa és működtetője üdvözölt. Kifejtette: a magyar konyha a magyar kultúra szerves része, s abbéli reményének adott hangot, hogy az étterem az itt készült magyaros ételekkel a Munkácson, a Kárpátalján élő magyarok és más nemzetiségűek megelégedésére fog szolgálni. Az étteremtulajdonos köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az elképzelés megvalósítását.

Elismeréssel szólt az igencsak színvonalasan elvégzett munkáról Magyar Levente, aki kiemelte: itt egy olyan minőséget látunk, amely példa- és iránymutató kell legyen bárhol a Kárpát-medencében, ahol hasonló vállalkozásokat hozunk létre. „Amikor a magyar vállalkozások a határon túli területeken, a szomszédos országokban is megjelennek, akkor olyan kultúrát, minőséget kell képviselni, amely egyrészt méltó ahhoz az országhoz, ahol vendégeskedünk, másrészt méltó ahhoz a magyar közösséghez, amely abban az országban él, harmadrészt pedig méltó ahhoz a közös gazdag múlthoz, amely olyan csodálatos műalkotásokat és épületeket hozott létre, mint amiben most is vagyunk” – hangsúlyozta a miniszterhelyettes, aki azt kívánta, hogy mindig teltházzal működjenek.

Ezt követően sajtótájékoztatóra került sor, majd a résztvevők megkóstolhatták az európai színvonalon felszerelt konyhában Huszár Tibor séf irányításával készült igazán magyaros ételeket, melyben szépen ötvöződik a hagyományos és a modern irányzat.

Kovács Erzsébet

Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 26. évfolyamának 8. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.