Mozaik | 2022. 02. 19. – 17:00 |
Egy ötezer éves dobot találtak a régészek azon a temetkezési helyen, ahol „ölelkező" ősi gyerekeket fedeztek fel. Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Egy ötezer éves dobot találtak a régészek azon a temetkezési helyen, ahol „ölelkező" ősi gyerekeket fedeztek fel. Bár a hihetetlennek tűnő történet már hat éves, most a nagyközönség számára is látható a „Stonehenge világa" című kiállítás részeként, amit a British Múzeumban mutatnak be.

Ahogy arra a The Washington Post emlékeztet, a kitűnő állapotú dobot egy vidéki birtokon találták meg az angliai East Yorkshire-ben, Burton Agnes falu közelében még 2015-ben, miközben a szakemberek rutinszerű ásatást végeztek, mert a terület tulajdonosai építkezni szerettek volna - írja az Origo.

A feltárás során az Allen Archeology független cég régészeiből álló csapat egy ősi temetkezési helyet fedezett fel, ahol három, 3 és 12 év közötti gyermek maradványait találták, akiknek csontjai az elmúlt évezredekben „összefonódtak".

Összebújtak – fogalmazott akkor Mark Allen, az Allen Archaeology alapítója a The Washington Postnak.

A Phys.org online tudományos portál szerint a dobot a legidősebb gyermek feje fölé helyezték, egy krétagolyóval és egy csiszolt csonttűvel együtt. A régészek azonban nem hisznek abban, hogy a dobot a neve ellenére hangszerként használták volna; valószínűleg egyfajta szobrászati alkotásnak szánták vagy egy talizmánnak, esetleg talán egy játékként a gyerekeknek.

A kutatók szerint a sír igencsak ritka leletnek számít, mivel az ősi emberek az újkőkori Nagy-Britanniában általában elhagyták a holttesteket, amelyek gyakran a varjak táplálékává vált.

Úgy vélik, a dob azért olyan jelentős, mert „a korszak egyik legbonyolultabban díszített tárgya, amelyet eddig Nagy-Britanniában és Írországban találtak".

A dobon látható spirálokat és háromszögeket ábrázoló faragványokon egy „pillangó" motívum látható – mondta Neil Wilkin, a British Múzeum kurátora, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Művészileg hasonlóak más objektumokhoz, amelyeket a skóciai és írországi neolitikus lelőhelyeken találtak, ami arra utalhat,

hogy a történelem előtti közösségek a jelentős földrajzi távolságok ellenére is kommunikáltak egymással.

Jennifer Wexler, a projekt kurátora szerint a dob azért is különösen érdekes, mert alapvetően egy olyan művészi nyelvezetet foglal magában, amely ötezer évvel ezelőtt jellemezte a Brit-szigeteket.

Hirdetés

Forrás


Ha tetszett önnek a cikk, akkor kattintson az alábbi gombokra!

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.