Életmód | 2022. 02. 02. – 07:58 |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Kevesen tudják, hogy hiába próbálnak vigyázni a bőrükre, néhány teljesen hétköznapi szokásukkal öntudatlanul is alááshatják a saját erőfeszítéseiket. Aki szeretné, hogy sokáig feszes és egészséges maradjon a bőre, annak érdemes tisztában lennie az alábbiakkal.

Sokaknak teljesen automatikus, hogy majdnem minden étkezés után bekapnak egy mentolos rágót. Csakhogy sok rendszeresen rágózónak elmélyülnek a szája körüli ráncok, mivel rágáskor "túlhasználhatjuk" a száj körüli izmokat - figyelmeztet a BrightSide.me összeállítása - írja a Házipatika.com.

A futás így árthat a bőrnek

A futás egy nagyon egészséges szokás, amivel jelentősen csökkenthető a bőr alatti zsírszövet mennyisége. Csakhogy ennek a zsírrétegnek az elvesztése az arcon egyes esetekben a ráncok mélyüléséhez vezethet. Emellett a futók több időt töltenek a szabadban azoknál, akik nem kocognak rendszeresen, de gyakran megfeledkeznek a megfelelő fényvédelemről, ami szintén a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet. A futóknak érdemes vízálló fényvédőt használni, mivel az izzadás gyorsan lemoshatja a termék által képzett védőréteget a bőrről.

Ezért fontos a napszemüveg

A mobiltelefonunk is öregíthet - szakértők szerint a folyamatos lefelé bámulás miatt megszaporodhatnak és elmélyülhetnek a nyakon található ráncok. A szemek körüli bőr nagyon vékony és érzékeny, nem véletlen, hogy a ráncok ezen a területen jelennek meg a leghamarabb. Különösen akkor számíthatunk korai szarkalábakra, ha nem viselünk elégszer napszemüveget. Egyrészt a hunyorgás hatására ráncosodhat a bőr, másrészt az UV-sugárzás hatására is sokkal gyorsabban kezdhet öregedni a szemkörnyék.

A kontaktlencsehordás miatt is ráncosodhatunk

Ha sokat iszunk szívószállal, az az ajkak körüli apró ráncok kialakulását gyorsíthatja fel komolyabb mértékben, mivel az apró izmok túlmozgatása bontani kezdheti a kollagént a száj körüli szövetekben. Szintén komolyan gyorsíthatja a bőröregedést a cigarettázás, ráadásul nem csak a száj körül, hanem az egész arcon, sőt, még a testen is.

Alvás közben is mélyülhetnek a ráncok - ha hason alszunk, illetve valamelyik oldalunkon, akkor a párnába nyomódott arcon gyűrődni kezdhet a bőr. Hasonló hatással lehet az alvómaszk is a bőrre, különösen a szemkörnyékre: ha ilyet hordunk, mindig győződjünk meg róla, hogy nem túl szoros, és a bőrrel érintkező része készüljön selyemből vagy szaténból. A kontaktlencsehordás szintén extra terhelést róhat a szemkörnyék vékony bőrére, pontosabban az a mozdulat, amivel meghúzzuk a bőrt ezen a részen, mikor a lencsét betesszük, illetve kivesszük.

Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.